Målet, att sjukvården ska vara oberoende av hyrläkare, är långt borta. Foto: SVT

Landstinget vill bli bättre arbetsgivare för att attrahera läkare

Uppdaterad
Publicerad

Alla landsting i Sverige, inklusive det i Värmland, ska vara oberoende av hyrläkare i januari 2019. Ett tufft mål, menar värmländske landstingsrådet Fredrik Larsson (M).

Hur realistiskt är det att landstinget ska vara oberoende av hyrläkare i januari?

– Det är klart att det känns som ett tufft mål nu. När vi är i den här situationen vi är i nu så nu gäller det ännu mer att ha fokus på att göra de åtgärder som behövs göras för att nå målen, säger Fredrik Larsson (M), landstingsråd.

Vad kan ni göra då?

– De två viktigaste sakerna, som jag tänker, är dels att jobba mer med arbetsväxling, som innebär att man kanske träffar andra vårdmedarbetare än läkare när man kommer till vårdcentralen till exempel. Det andra är naturligtvis att vi måste bli en ännu bättre arbetsgivare. Vi måste attrahera fler så att fler vill jobba hos Landstinget i Värmland.

Landstingsrådet Fredrik Larsson (M) tycker att landstinget måste bli en bättre arbetsgivare.

Men vården skulle inte klara sig utan hyrläkare?

– Idag är det så att de här läkarna är en viktig del av vården i Värmland.

Hur är förutsättningarna för att sänka kostnaderna för hyrläkare just nu då?

– Jag tror att förutsättningarna är väl så bra just nu, utifrån att vi faktiskt jobbar med arbetsväxling, men också ett intensivt arbete med att hitta bättre former för anställningar i landstinget.

Vad kan man göra för att få läkarna att tycka att det är bra att jobba i Värmland?

– Det kan handla om att man faktiskt hittar andra former för anställning. Att man blir anställd under andra premisser än vad man är i en normalanställning till exempel. Men det här är ju komplicerade saker när vi pratar om anställningsförhållanden, så det är ett stort arbete bakom det som vi är mitt uppe i nu.

Har ni varit passiva i att försöka förändra kostnaderna?

– Nej, det tycker jag inte. Och man ska också komma ihåg att landstinget har lagt ner ett stort arbete både när det gäller att rekrytera människor till läkartjänster och också engagemanget i läkarutbildningen i Örebro, som ju är en väldigt viktig del för den framtida läkarförsörjningen också. Men det tar ju väldigt lång tid att utbilda läkare, konstaterar Fredrik Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.