Målet, att sjukvården ska vara oberoende av hyrläkare, är långt borta. Foto: SVT

Rekordhöga kostnader för hyrläkare i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaderna för hyrläkare i Värmland har ökat kraftigt. Notan för landstingets hyrläkare var förra året 198 miljoner kronor. En ökning med 53 miljoner jämfört med året innan. Det uppger tidningen Dagens Samhälle.

– Vårt bekymmer är att vi saknar psykiatriker och allmänläkare. Vi är inte tillräckligt bra arbetsgivare, säger Fredrik Larsson (M), landstingsstyrelsens ordförande i Värmland till tidningen.

Värmland är bland de län där kostnaderna för inhyrd personal ökade mest förra året, med 37 procent.

Trenden är att landstings och regioners kostnader i hela landet för inhyrd personal ökar. Förra året var den sammanlagda notan på över fem miljarder kronor för inhyrd personal.

Målet som SKL, Sveriges kommuner och landsting, formulerat, att sjukvården ska vara oberoende av hyrpersonal är därmed långt borta. Men Hans Karlsson avdelningschef på avdelningen för vård och omsorg på SKL säger till Dagens Samhälle att målet ligger fast.

– Det är en tuff målsättning och tar längre tid än vad många tänkt sig. Men det är målet och ingen av oss har funderat på att ändra det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.