Långa strömavbrott – stor utmaning för kommunen

Publicerad

Filipstad är en av de kommuner i Värmland där invånarna haft mest elavbrott enligt de senaste siffrorna från Energimarknadsinpektionen.
Kommunen menar att det finns en god beredskap för kortare strömavbrott men vid längre kan det bli problem.
– Skulle vi få en veckas strömavbrott i en tätort, det blir nog svårt att klara, det kanske vi inte mäktar med, säger kommunens säkerhetssamordnare Michael Björklund.

Enligt den senaste risk- och sårbarhetsanalysen i Filipstads kommun är ett långvarigt strömavbrott den största utmaningen. Det skulle påverka kommunen på många sätt.

– Vi påverkas som verksamhetsutövare i kommunen vad gäller vår äldreomsorg, våra skolor och vår förmåga att laga mat. Men det påverkar också civilsamhället och våra medborgare. Ett stort elavbrott skulle vara ett väldigt stort problem, säger Catrin Marsell som är kommunens stabschef vid kris.

Under 2017 drabbades elkunderna som bor i Filipstads kommun av 141 minuters strömavbrott i genomsnitt. Det var näst mest i Värmland, i Säffle var siffran 150 minuter. Det visar de senaste siffrorna från Energimarknadsinspektionen.

”Hela samhället beroende av el”

Enligt Michael Björklund som är säkerhetssamordnare i Filipstads kommun är det sällan som tätorterna drabbas av längre strömavbrott. Det är framförallt på landsbygden där elledningarna fortfarande går i luften som problemen är större. Men på senare år har kommunens beredskapsarbete intensifierats eftersom ett omfattande strömavbrott skulle slå hårt.

– Hela samhället är ju beroende av el. Vi har ju till exempel kommunikation, vattenförsörjning och alla IT-system som är beroende av el. Man är mer sårbar nu än förr i tiden så ett strömavbrott skulle få enorma konsekvenser, säger Michael Björklund.

Intensifierat beredskapsarbete

Övningar och verkliga händelser har lett till förändringar i kommunens beredskapsarbete; Lokaler har byggts om för bättre krisledning, äldreboenden har anpassats för att klara elavbrott och varje tätort har numera en slags värmestuga där invånarna även ska kunna laga mat och ladda batterier.

– Om ditt hem börjar bli så kallt att du inte kan vistas där så kommer ju kommunen eftersträva att det finns någonstans där du kan värma dig. Det är ju den mest primära hjälpen som man behöver, säger Catrin Marsell.

Reservkraftverk kommunens ”hjärta”

Sedan ett tiotal år tillbaka finns ett reservkraftverk vid kommunhuset för att verksamheten ska kunna fortsätta vid ett elavbrott. Elkraftverket sätts igång automatiskt och drivs av en dieseltank som räcker i en vecka.

– Utan det skulle vi inte kunna hantera en allvarlig elkris, det är som kommunens hjärta, säger Michael Björklund. Kommunens fastighet och grannfastigheten kommer kunna fungera fullt ut trots att det är strömavbrott, fortsätter han.

Fler åtgärder kan behövas

Men det finns saker som kan utvecklas ytterligare. För att klara svåra och långa strömavbrott kan kommunen behöva förbereda fler värmestugor och bygga upp större beredskapslager med till exempel mat, enligt Michael Björklund.

Vad gäller drivmedel överväger kommunen redan i dag att förstärka sin beredskap. Vid omfattande strömavbrott kommer det sannolikt bli svårt att få tag på bensin och diesel.

– Vissa kommuner har införskaffat egna farmartankar där man kan tanka sina egna fordon vid en kris, och det är något vi tittar på.

Information på flera språk

En annan utmaning som kommunen har är kommunikationen. Enligt Michael Björklund behöver den nuförtiden vara extra snabb och ske genom flera kanaler.

– Förr använde vi ju viktigt meddelande via radion. I dag läser ju folk mer på sociala medier och hemsidor på internet och det ställer högre krav. Sedan kan ju inte alla invånare svenska och många nyanlända behöver information på andra språk.

Det här var något som Filipstads kommun fick chansen att öva på i samband med ett par riktiga händelser nyligen, vid två stora vattenläckor i oktober och november.

– Då förmedlade vi information på fyra språk: Svenska, engelska, somaliska och arabiska. Vi upptäckte att vi behöver skaffa ett arabiskt tangentbord, att vi kanske måste sprida information via andra vägar såsom lappar i tvättstugor. Sedan så upptäckte vi att vi behöver mer folk som kan jobba med informationsspridning, säger Michael Björklund.

SVT rapporterade · Hur förbereder du dig för ett strömavbrott?

Så många bra tips ni har skickat in! Tack så mycket för i dag. Nu stänger vi kommentarsfältet för denna gång. Glöm inte att skicka era nyhetstips till varmland@svt.se
07.49
Kamin och vedspis, mycket ljus och tändare, uppvevbar radio, egen brunn, flera laddade powerbanks. Köp alltid en extra konserv/rispåse/liknande när du handlar!
07.49
Två, alltid fulladdade, powerbanks, en fulladdad reservmobil med de viktigaste telnr (behövs ju normalt ändå eftersom mobiler inte har så många års hållbarhet och kan krascha när som helst)
Tändstickor, ljus, stormkök, vatten i dunk och flaska (köpt flaskvatten har längre hållbarhet) frystorkad mat, ser till att bilen alltid har bensin plus en reservdunk
07.49
Ha alltid minst en ficklampa och batterier hemma
08.07
Ett axplock av vad jag har : 100 liters ryggsäck med 2-mannatält,sovsäck,liggunderlag,helgjuten yxa, knivar, multiverktyg, powerbanks+2 bärbara solcellspaneler med USB-portar, dynamoradio, ficklampor, stormkök ved, anteckningsblock+bläck&blyertspennor+suddgummi, kortlek, mountain bike samt kunskap hur allt används.
Om någon undrar:bor i lägenhet i Göteborg.
08.23
Boverket vill försvåra för folk att installera vedspisar i sina hem, samtidigt som man ska vara redo för krisen. Moment 22.
08.50
Vatten är väldigt viktigt. Jag byter vatten i dunkarna i februari varje år, då är vattnet som kallast och renast i kranen. Håller sig då drickbart i ett år. Har jobbat i VA branschen många år och kan lova att vid ett utbrett strömavbrott kommer kommunerna inte kunna ställa ut tillräckligt med vatten till alla. Ett vattenfilter, spritkök m bränsle, extra mat, vevradio och lite annat smått och gott ger familjen en ökad trygghet.
09.07
Jag är ochså förberedd så att vi klarar oss ca en vecka. Vi bor utanför stan i villa så då är det generellt lättare att klara sig än mitt i stan.
Det som slår mig är något annat!
Har gemene man ochså konstaterat att det på sistone är mycket prat om elförsörjningen?
Min son var ochså drabbat av stormen i Roslagen och fick bo hos oss, så vi vet hur det känns, med rädslan att huset kan frysa sönder.
Jag tycker all prat om elförsörjningen ger känslan av att något är PÅ GÅNG, antingen vill man förbereda befolkningen att främmande makt tar över när som helst tex via syber, eller so spelar man elbolagen i händerna för avgiftshöjningar. Eller både och.

Då är det riktig bra att hela Sverige är datoriserad så till max.
Tänk bara vad du gör utan din mobiltelefon!
Du kan inte åka kommunalt, inte göra bankärenden, inte ringa.
Husets larm är utslagen, värmepumpen fungerar inte och nu ska alla ha elbilar.
För att nämna några.

Mycket märkligt, att regeringen vill att allting ska fungerar med el och data, men samtidigt ska vi vi räkna med att leva som stenåldersmänniskor!
Borde inte all infrastruktur rustas upp.
På 90 talet när nätavgiften infördes, så
fick vi veta att elnäten skulle förnyas med dessa nya pengar.
Frågan är vårt gick pengarna?
09.20
Vi har vedspis så vi klarar värmen och matlagningen hur bra som helst. Konstigt att myndigheter klagar på folkets beredskap och samtidigt förbjuder installation av begagnade vedspisar.
09.51
Det uppmanas att man ska ha pengar hemma, men kommer vi att kunna handla då fler och fler butiker vägrar att befatta sig med kontanter? Någon som vet?

FM ska ju stängas ner, 2022 var det väl. Kommer då alla vevradios/batteriradios att fungera? Någon som vet?

Vidare uppmanas alla att skaffa sig ett friluftskök. Det är bra. Frågan är hur många som är ovana vid dessa. Tänker på brandrisken. Alla har ju inte varit scouter. Vet folk om hur mycket brandfarlig vätska de får ha hemma, samt var det ska förvaras. Någon som vet?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strömlöst Sverige

Mer i ämnet