Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Länsstyrelsens miljöskyddshandläggare Peter Sundell berättar om handläggningen av den eventuella expansionen av Skoghalls bruk. Foto: Johan Hedlund/SVT

Länsstyrelsen om jätteprojektet: ”Måste bevaka många intressen”

Publicerad

Länsstyrelsen i Värmland handlägger ärendet om den eventuella expansionen av Skoghalls bruk. Hittills har miljöskyddshandläggaren Peter Sundell bara gott att säga om processen.

– Det är ett väldigt genomarbetat förslag som bolaget har kommit in med, säger han.

Det är fortfarande en lång process innan mångmiljardinvesteringen på Skoghalls bruk blir verklighet. Men några stora hinder i samrådsprocessen har inte dykt upp, säger Peter Sundell.

– Det finns inget som oroar i ansökan. Men vi måste bevaka alla intressen så att alla blir nöjda i slutändan. Bolaget, de som bor i området och de organisationer som är inblandade, säger han.

Många steg återstår

Nu ska bolaget skriva ansökan och en miljökonsekvensbeskrivning och skicka in detta till mark- och miljödomstolen i Vänersborg. Därefter kommer ansökan att åter hamna hos länsstyrelsen i Värmland för eventuella kompletteringar.

När ansökan är helt komplett kommer den att kungöras och myndigheter, organisationer och berörda får möjlighet att tycka till i sakfrågan innan ett slutligt beslut fattas.

I klippet berättar Peter Sundell mer om varför länsstyrelsen är positiv till expansionen och processens gång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer