Många starka åsikter om Muminplanerna på Skutberget Foto: SVT

Länsstyrelsen försiktigt positiv till Muminplanen

Uppdaterad
Publicerad

I ett yttrande godkänner Länsstyrelsen två av Karlstads kommuns kriterier för att upphäva strandskyddet vid den planerade Muminparken på Skutberget i Karlstad.
– Vi ställer oss försiktigt positiva till planförslaget som det ser ut idag, säger Magnus Ahlstrand, handläggare på länsstyrelsen.

I helgen gick samrådstiden för kommunens plan för Muminetableringen på delar av Skutberget i Karlstad ut. I sitt yttrande godkänner Länsstyrelsen två av de fyra kriterier som kommunen hänvisar till för att upphäva strandskyddet i området.

– Det räcker med att kommunen kan presentera ett hållbart kriterium, säger Magnus Ahlstrand, plan- och bostadshandläggare på länsstyren.

– Vi anser både att kommunen har kunnat visa att parken utgör ett så kallat angeläget allmänt intresse och att den är unik till sin karaktär. Båda kriterierna utgör laglig grund för att upphäva strandskyddet.

Underkänner på två punkter

Däremot underkänner länsstyrelsen kommunens argument att området redan är taget i anspråk, med hänvisning till de fritidshus som ligger där.

Enligt länsstyrelsen innebär fritidsbebyggelsen bara ett delvis upphävt strandskydd, och motsvarar inte de krav som Muminparken ställer.

Länsstyrelsen godkänner heller inte punkten om att anläggningen för sin funktion måste ligga nära vattnet.

– Kommunen hänvisar till Muminfigurerna och sagorna och att Mumindalen ligger vid vattnet, men så poetisk är inte strandskyddslagstiftningen. Det går inte att visa att anläggningen för sin funktion kräver vattenkontakt.

Många turer kvar

Länsstyrelsens yttrande är det första i en lång process.

Kommunen ska nu gå igenom de synpunkter som kommit in och redogöra för vilka åtgärder och ändringar man eventuellt kommer att genomföra.

Planen ska sedan ut på så kallad granskning.

– Då kommer vi att skriva ett nytt yttrande där vi snävar in på de överprövningsgrunder vi är satta att bevaka.

Därefter följer ett beslut i kommunfullmäktige. Länsstyrelsen ska då återigen pröva planen, och sakägare har även möjlighet att överklaga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Planer på Muminvärld i Karlstad

Mer i ämnet