Ritning över hur moskén kan se ut.

Länsstyrelsen stoppar bygglov för moské

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen beslutade på tisdagen att upphäva bygglovet för Islamiska kulturföreningens bygge av en moské i Karlstad. Enligt beslutet har kommunen och föreningen inte kunnat visa att kravet på på parkeringsplatser är tillräckligt uppfyllt.

Länsstyrelsen skriver så här i dagens beslut: ”Vid angivna förhållanden finner länsstyrelsen att Islamiska kulturföreningen inte visat att kravet på tillgång till parkeringsplatser är uppfyllt och stads- byggnadsnämnden har därmed enligt länsstyrelsens mening saknat tillräcklig grund för att bevilja sökt bygglov. Det överklagade beslutet ska därför upphävas.”

Totalt hade 165 personer överklagat bygglovet, men bara ett 20-tal av de bedömdes ha rätt att överklaga och det var de som bor i de två intilliggande fastigheterna på Mossgatan.

– En del har åberopat parkeringsfrågan och den kunde vi pröva i sak, men frågan om själva bygget av moskén var redan avgjord i och med att detaljplanen antogs, säger Göran Wirdéus, chefsjurist på Länsstyrelsen i Värmland.

Hamnar åter på stadsbyggnadsnämndens bord

Ärendet skickas nu tillbaka till stadsbyggnadsnämnden som får titta på parkeringsfrågan. Nämndens ordförande Erik Nilsson (KD) som röstade emot bygglovet välkomnar beslutet och hoppas att fler partier ska gå på deras linje.

Omröstningen i juni slutade 7-4. KD, M och SD röstade nej. S, V, L, C och MP var för.

Beslutet kan överklagas till Mark- och miljödomstolen i Vänersborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.