Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hela vargrevir har oförklarligt försvunnit i norra Värmland. Hör länsstyrelsens rovdjursansvariga om varför det är ett problem. Foto: SVT

Länstyrelsen om illegala vargjakten: ”Stoppa tystnadskulturen”

Publicerad

Samtidigt som vinterns varginventering inleds går länsstyrelsen i Värmland nu ut med en uppmaning att stoppa tystnadskulturen kring den illegala jakten.
De senaste åren har vargar och hela revir försvunnit i norra Värmland – utan någon förklaring.

Efter att ha ökat i många år har den svenska vargstammen nu minskat tre år i rad.

Vid den senaste inventeringen fanns 300 vargar i landet, precis på gränsen för så kallad gynnsam bevarandestatus.

I Värmland kunde man vid förra vinterns inventering inte hitta några vargrevir alls öster om Klarälven i de norra delarna av länet.

Omsättningen i vargstammen är stor, och vargar som spårats i början av inventeringssäsongen är spårlöst försvunna på våren.

– Revirmarkerande par försvinner i en högre takt i vissa områden än i andra, säger länsstyrelsens rovdjursansvariga Maria Falkevik.

Du ser ett mönster?

– Ja.

Tyst om vargarna

Vargforskare har tidigare pekat ut illegal jakt som den troliga orsaken till att vargar försvinner.

Länsstyrelsen i Värmland konstaterar nu att en omfattande tystnadskultur brett ut sig i de utpekade områdena.

Det kommer inte in några uppgifter från allmänheten om de vargar som trots allt rör sig genom området;  inga iakttagelser, inga spår, ingen spillning rapporteras eller lämnas in.

– Det finns andra områden också där vi får väldigt få rapporter, men det här är ett sånt område där det är tyst, säger Maria Falkevik.

”Ingen bra idé uppmuntra illegal jakt”

Nu uppmanar hon markägare, jägare och andra boende att bryta tystnadskulturen kring vargen, och kring den illegala jakten.

– Om man vill ha en fungerande älgförvaltning och en vargförvaltning som tillåter licensjakt är det inte en bra idé att uppmuntra till illegal jakt på varg eller ha en kultur som tyst stödjer detta.

Så vad är din uppmaning?

– Att markägare och jaktlag ska prata om det här; vilken jaktetik är okej på vår mark, är det okej med illegal jakt på andra arter än varg eller inte alls?

– Och vad händer den som har civilkurage och protesterar?

Den här frågan är en del av projektet Sverige möts. För att få veta mer kan du antingen svara på frågan eller gå in på Sverige möts hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige möts: Vargen

Mer i ämnet