Hör länsveterinär Holly Cedervind tipsa om vad man kan tänka på som hundägare Foto: SVT

Länsveterinärens tips till oroliga hundägare

Publicerad

Efter att flera hundar har dött i Norge, av en smitta som ännu inte är fastställd, finns det också hundägare i Värmland som är rädda för att deras hundar ska bli sjuka. Men länsveterinären i Värmland anser att det är bra att vara medveten men att det inte finns anledning till någon panik.

De norska hundar som dött har fått diarré och kräkningar och ett snabbt försämrat allmäntillstånd. Norska Mattilsynet och Veterinärinstitutet håller nu på att utreda smittan. I nuläget finns inga rapporter om drabbade hundar i Sverige och inga restriktioner från någon myndighet om att resa till Norge.

– Det är viktigt att man som hundägare är informerad. Men det behöver inte vara oroväckande – man kan använda sunt förnuft, säger Holly Cedervind som är länsveterinär i Värmland.

Enligt norska livsmedelsverket finns inga indikationer på att människor eller andra djurslag har drabbats av smittan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.