Läxan före lektionen

Publicerad

Först går läraren igenom i klassrummet, sedan får eleven sin hemläxa. Så brukar skolundervisning se ut. Brogårdsskolan i Kristinehamn provar nu att vända upp och ner på metodiken. Läxan först, sedan lektion.

På det viset är det nu inte bara är läraren som är förberedd inför lektionen, även eleverna har ”läst på”.

Mikael Strömberg spelar in sina föreläsningar och lägger ut dem på internet som hemläxa. Klassrumstiden utnyttjas i stället för att ge eleverna stöd när teorin ska användas för att lösa räkneuppgifter.

Metoden kallas ”Det omvända klassrummet” (the flipped classroom) och är en sorts ”blandad inlärning” (blended learning). Det här är nya begrepp i en skola med allt fler digitala verktyg. Metoderna passar för matematik och kemi och ämnena kan bli ännu fler. Det blir en ny skola både för lärare och elever.

– Det lägger mer ansvar av eleverna och göra det de ska, och då blir det ju bra, säger Mikael Strömberg, matematiklärare på Brogårdsskolan i Kristinehamn, som provat arbetssättet under ett års tid.

Lydia Engholm och Oscar Eklund går i Na1 på Brogårdsskolan. De är båda positiva till det nya arbetssättet.

– Är det något moment som är svårare att förstå är det bara att pausa eller spola tillbaka och ta det en gång till så att jag förstår, säger Lydia.

– Det är bättre än på högstadiet då genomgångarna tog upp största delen av lektionerna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.