– Det är roligt när man får göra lingonsylten sen, säger förskoleeleven Hedvig Svenberg-Uttersten. Foto: SVT

Lingonplockning på schemat i Högboda

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen gav sig ett 70-tal elever från Bodaskolan i Högboda, Kil, ut i skogen för sin sedvanliga lingonplockardag. Dagen är en del i skolans pedagogiska arbete där eleverna får följa lingonet hela vägen från skogen till tallriken.

Det frasar i lingonriset på ett gammalt hygge några kilometer norr om Högboda. Bland stubbar och ris lyser gula västar och prat och skratt ekar bland snåren när Bodaskolans elever letar lingon. En av dem är förskoleeleven Hedvig Svenberg-Uttersten.

– Man måste leta efter lingonen, svarar hon på frågan om det är svårt att hitta de röda små bären.

Vad tycker du om att plocka lingon då?

– Det är roligt när man får göra lingonsylten sen, säger hon.

”Gör något för skolan”

På en kulle på hygget står Julia Ljunggren som går i sexan. Det är hennes sjunde lingonplockardag.

– Det är roligt att göra någonting för skolan. Vi plockar ju lingonen och vi som går i sexan kokar lingonsylt som vi har till blodpudding och sånt, så vi gör ju någonting för skolan, säger hon.

Men trots engagemanget saknas det lingon i hennes hink.

– Än så länge har jag inte plockat några lingon.

Vad har du gjort då?

– Suttit och fikat, fnissar hon innan det bär av på lingonjakt.

Lingon i undervisningen

På samma kulle återfinns skolans lärare som håller ett vakande öga över barnen. En av dem är Christer Karlsson och han förklarar gärna ambitionen med lingonplockardagen.

– Dels ska vi få en gemensam upplevelse som hela skolan delar, dels är det en tradition som vi haft i cirka 30 år. Sedan använder vi det i undervisningen. Årskurs sex kokar lingonsylt som vi har i skolbespisningen och vi använder lingonen i undervisningen för att mäta och väga.

Barnen plockar ju en del men vad bidrar du med då?

– Jag ska också plocka lite så förhoppningsvis får vi ihop några kilo, säger Christer Karlsson och blickar ut över hygget där Hedvig Svenberg-Uttersten står böjd över lingonriset.          

Hur mycket tror du att du kommer plocka i dag?

– Nästan 100 stycken, tror jag säger Hedvig Svenberg-Uttersten tvärsäkert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.