Liza Johansson i Storfors hittade på Påskdagen en hund i soptunnan. Foto: Privat

Liza i Storfors hittade hund i soporna

Publicerad

I söndags skulle Liza Johansson i Storfors slänga sopor vid Stationsgatan. När hon tittade ner i soptunnan stack ett hundhuvud upp ur en sopsäck.
– Det var en sån chock, det var svårt att förstå att det var på riktigt. Eftersom det var första april trodde mamma att jag skojade först, säger Liza Johansson.

Någon hade knutit säcken runt hunden men gjort ett hål för huvudet. Först visste Liza inte vad hon skulle göra men sen plockade hennes mamma upp hunden.

– Vi visste ju inte om den var skadad, aggressiv eller hade ont. Jag dokumenterade det hela och sen åkte vi hem.

”Välvårdad”

Hemma klippte de upp sopsäcken runt hunden, som visade sig vara en tik.

– Den var ren och torr, hade inte kissat eller bajsat i påsen. Jag vet inte hur länge den suttit i soptunnan men hunden var väldigt kissnödig när vi gick ut med den.

Liza Johansson kontaktade polisen som rubricerade händelsen som djurplågeri. Foto: Privat

Liza gjorde en anmälan hos polisen som rubricerar händelsen som djurplågeri. Efter att polisen varit där, bestämdes det att hunden ska stanna kvar hos Liza Johansson tills vidare. När hon sen berättade om hunden och dess öde på Facebook blev reaktionerna många och inlägget om sophunden fick snabbt stor spridning.

– Folk reagerar, det känns viktigt att folk förstår att sådant här händer. Men det är bara för hundens skull jag skrev om det, inte för min skull.

Hittat ägaruppgifter

Vid måndag lunch har Liza Johansson besökt Katthemmet i Kristinehamn, där man kontrollerat hundens chip i nacken. Man har fått fram ägaruppgifter.

– Hunden kan vara stulen. Ägaruppgifterna kan vara till en före detta ägare, man vet ingenting. Jag känner inte igen hunden men den kan ju bara ha blivit dumpad utanför mitt hus.

”Inte normalt”

Om hon får kommer Liza Johansson behålla hunden, som går under smeknamnet Gumman.

– Man undrar vem som gjort det. Det är verkligen helt ofattbart, det är inte ett normalt beteende.

Hon fortsätter;

– Hon är så go, hur snäll som helst och hela familjen är förälskade i henne.

Enligt polisen fanns det vid 14-tiden på måndagseftermiddagen en misstänkt person.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sophunden

Mer i ämnet