Foto: SVT

Natt på Brigadmuseum – lär barn lokalhistoria

Uppdaterad
Publicerad

Löjtnant Krona är en rik och mycket förvirrad kvinna som tappat bort sin förmögenhet. Hon är en av karaktärer hämtade från 40-talets Karlstad som publiken möter i årets höstlovsföreställning på Brigadmuseum i Karlstad.

En tidsmaskin tar den unga publiken tillbaka i tiden till fredsåret 1945 där de möter Löjtnant Krona som vill ha hjälp att hitta sin förmögenhet.

– Vi vill levandegöra historien för barnen på det här sättet och visa hur det var att leva i Karlstad då, säger Charlotte Forsman som är museipedagog och spelar Löjtnant Krona.

Under föreställningen möter barnen en mängd olika personer vars historia hämtats från dåtidens Karlstad.

– Vi möter bland annat barn som är ensamma ute för att handla med ransoneringskuponger. Deras mamma är hemma med syskonen och pappan är kvar vid norska gränsen, säger Charlotte Forsman

Titeln Natt på Brigadmuseum anspelar på den amerikanska komedifilmen ”Natt på museet” från 2006. Under föreställningen släcker man ner för att skapa spänning och låta museets karaktärer vakna till liv.

– Vi vill skapa spänning, men inte skrämmas. Det är ingen spökvandring utan en historisk vandring som ska kittla fantasin, säger Charlotte Forsman.

Föreställningen hade premiär på söndagen och visas under veckan.

I en resväska med Löjtnant Kronas namn och adress på finner publiken en tidsmaskin. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.