I Karlskoga plogar man nu mer gångvägar, cykelvägar och busshållplatser före större bilvägar. Foto: SVT

Lösningen i Karlskoga: Jämställd snöröjning

Uppdaterad
Publicerad

Vad brukar vanligtvis plogas först? Jo, bilvägarna. Vem gynnar det mest? Männen, enligt Karlskoga kommuns avdelningschefer, eftersom fler kvinnor än män går, cyklar och åker kollektivt.

Lösningen: Att istället ploga gångvägar, cykelvägar och busshållplatser före större bilvägar.

Forskning visar, enligt Karlskoga kommun, att män kör bil i betydligt större utsträckning än kvinnor som oftare går, cyklar, åker bil som passagerare eller reser med olika kollektiva färdmedel.

Om kommunen prioriterar att snöröja vägar som är avsedda för bilar innebär det därför en prioritering av framkomlighet för det transportsätt som män föredrar framför de som kvinnor använder.

– När vi startade det här projektet intervjuade vi olika grupper av personer som var ute tidigt på morgonen och insåg då att det främst var föräldrar som lämnade sina barn på förskolan som var i farten tidigt, säger Agnetha Köhler, tf avdelningschef för gata -park och trafikavdelningen vid Karlskoga kommun. 

”Kan spara pengar och onödigt lidande”

Kommunen har nu därför, i ett projekt som pågått i flera år, styrt om prioriteringarna. Förskolor prioriteras allra först i snöröjningen, före sex på morgonen. Därefter prioriteras större arbetsplatser och sedan plogas gång- och cykelstråk till skolor, lagom till att eleverna börjar röra på sig.

– Vi hoppas att det leder till att fler väljer att promenera, cykla eller åka kollektivt, säger Agnetha Köhler.

Hon berättar också att projektet bidrar till samhällsekonomisk nytta.

– Om fler väljer bort bilen sker färre svåra trafikolyckor. Det sparar onödigt lidande samt kan ge en besparing ekonomiskt. Vi vidmakthåller att den jämställda snöröjningen ger en bättre tillgänglighet också gällande jämställdheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.