Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det krävdes en stor portion övertalning för att få Ludmilas mamma och moster att fly. Det skulle bli en lång och svår resa för de två kvinnorna i 70-årsåldern – hör om den i klippet. Foto: SVT

Ludmilas mamma flydde från kriget i Ukraina till Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt på morgonen den 24 februari inledde Ryssland sin invasion av Ukraina. Dagen innan krigsutbrottet träffade vi Ludmila Kompaniets i hennes hem i Väse. Fem månader har gått sedan dess, fem månader av oro för vänner och familj i hemlandet.

En oro som till slut fick henne att fatta ett beslut att lämna Väse – i riktning mot gränsen till Ukraina.

Ludmila Kompaniets har bott i Sverige sedan hon som 20-åring flydde från Sovjetunionen i början på 90-talet. Men hennes familj har funnits kvar. I Tjerkasy utanför Kiev bor hennes syster och syskonbarn. Ett av syskonbarnen befinner sig just nu vid fronten i Donbas, berättar Ludmila. För ett par veckor sedan utsattes hennes hemstad för bombanfall.

– Jag ringde min syster direkt och hon grät och var väldigt omskakad, berättar Ludmila.

I klippet hör du Ludmila berätta om resan till den ukrainska gränsen och om återseendet med mamman och mostern som flytt undan kriget.

Kriget ständigt närvarande

Nyhetsrapporteringen och telefonsamtalen från vänner och familj som befinner sig i hemlandet gör att kriget är ständigt närvarande i Ludmilas vardag.

– Framtiden är oviss, som för så många andra och ovissheten finns med oss varje dag, säger Ludmila Kompaniets.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.