Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polina Marchenko berättar om drömmen om fred och de egna framtidsplanerna efter studenten. Foto: Dahlia Poignant Khafagi/SVT

Ukrainabördiga Polinas stora önskan efter studenten: Fred i hemlandet

Uppdaterad
Publicerad

Hon är en av alla som nu tar studenten. För Polina Marchenko i Karlstad väntar en sommar med flytt, väntan på besked från universitet och kanske en resa. Men mest av allt önskar hon sig fred i hemlandet Ukraina.

– Jag vet att det kanske inte blir så men jag hoppas, säger hon.

De lyckliga eleverna i humanistklassen HU19 på Sundsta-Älvkullegymnasiet firade rejält när det var dags för den efterlängtade studentdagen på torsdagen.

I studentvimlet möter SVT Nyheter Värmland nybakade studenten Polina Marchenko. Hon deltog fullt ut i firandet i Karlstad på torsdagen, men sände samtidigt tankar till Ukraina – landet hon föddes och spenderade sina första tio år i.

– Jag föddes i ockuperade regionen Cherson. Möjligtvis blir den fri i augusti, det är det jag väntar på, säger hon.

Underrättelsechefens prognos om kriget i Ukraina

Chefen för den ukrainska militära underrättelsetjänsten kom för drygt tre veckor med ett uttalande gällande hur man förväntar sig utvecklingen av kriget i Ukraina. I en intrevju med Sky News sade sig chefen vara optimistisk och att man bedömer att en ”vändpunkt kommer under den andra halvan av augusti”.

Samtidigt som Polina firade sin student i Karlstad under torsdagen kom nya uppgifter under förmiddagen om det pågående kriget i hemregionen. Ukrainas försvarsdepartement meddelade då att landets styrkor vunnit tillbaka områden efter en sammandrabbning i Cherson-området.

I videon hör du Polina berätta om drömmen om fred och de egna framtidsplanerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.