”Bergsskolan har som mål att stå på egna ben. Vi ska framöver ligga närmare näringslivet,” säger rektor Jan Håkanson. Foto: TT/privat

Luleå tekniska universitet avslutar samarbetet med Bergsskolan

Uppdaterad
Publicerad

Luleå tekniska universitet avvecklar nu de grundutbildningar som bedrivits på Berggskolan i Filipstad. Orsaken är det vikande elevunderlaget.

De elever som redan läser på Berggskolan kommer att få slutföra sina utbildningar där. Men till hösten skickar universitetet inga nya bergskoleteknik- eller högskoleingenjörstudenter. Beslutet att gå skilda vägar har tagits tillsammans med den stiftelse som driver Bergsskolan.

– Det är väldigt tråkigt, med med så få studenter går det inte, säger Per Weihed, universitetets prorektor i ett pressmeddelande.

Förra året registrerades 36 nya studenter till universitets utbildningar, året dessförinnan 58. Bergsskolan, som funnits sedan 1830, tampas med ett ekonomiskt underskott och gick i konkurs hösten 2017. För att stå på egna ben skulle skolan behöva 180-200 elever.

En mer yrkesinriktad skola

Enligt Berggskolans rektor Jan Håkanson kommer det avslutade samarbetet inte leda till att någon personal sägs upp. Han vill nu se framåt och fortsätta arbetet mot en mer yrkesinriktad skola som samarbetar nära med näringslivet.

– Även om vi förlorar intäkter för elever blir utgifterna samtidigt färre, bland annat för administration. Samarbetet med Luleå universitet innebar ett dyrt upplägg, hade vi fortsatt hade det kunnat leda till en ny konkurs, säger han.

Eleverna får gå färdigt

Det viktiga nu, anser Jan Håkanson, är att de elever som går universitetets grundutbildningar nu får avsluta sina studier på ett bra sätt. Däremot tycker han att det är tråkigt att det inte blir någon ny antagning i höst.

– Vi har haft många gymnasieelever som besökt oss och det är synd att vi inte kommer att ta emot dem som velat söka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.