Foto: Hasse Holmberg/TT

Många värmlänningar skadar sig på gräsklipparen

Uppdaterad
Publicerad

Nu är gräsklipparsäsongen i gång och med det följer ett antal frakturer och amputationer efter att folk skadat sig på gräsklipparen. I Värmland har i genomsnitt 16 personer per år behövt kvalificerad vård efter att ha skadat sig på gräsklipparen under den senaste tioårsperioden.

Det är Nyhetsbyrån Siren som tagit fram statistik över hur vanligt det är att folk skadar sig på motordrivna gräsklippare. Och statistiken talar sitt tydliga språk. I genomsnitt har 544 personer per år i Sverige vårdats på sjukhus eller i den specialiserade öppenvården efter att ha skadat sig i samband med gräsklippning under perioden 2008 till 2017.

– Av dem som läggs in på sjukhus är frakturer och amputationer de vanligaste orsakerna, säger Pernilla Fagerström, utredare på Socialstyrelsen som för statistik över olyckorna.

Fingrar och tår förloras

Under 2017 behövde 32 patienter amputera ett eller flera fingrar efter en gräsklippningsrelaterad olycka. Tio patienter förlorade en eller flera tår, enligt vad som har rapporterats till Socialstyrelsen. Den vanligaste skadan är dock sårskador av olika slag och det är fler män än kvinnor som skadas. Ungefär fyra av fem patienter är män.

– Antalet rapporterade fall är kanske något i underkant, men man får nog se detta som ganska stabil och adekvat statistik, säger Pernilla Fagerström.

I Värmland har i genomsnitt 16 personer per år vårdats för gräsklipparrelaterade skador under den undersökta tioårsperioden. Flest fall var det under 2016 då 25 personer drabbades av såpass allvarliga skador att de behövt vårdas på sjukhus eller inom den specialiserade öppenvården.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer