Maria Olsson från Värmlandsnäs blev svårt covidsjuk – kämpat mot symtom i över ett år

Uppdaterad
Publicerad

Maria Olsson från Värmlandsnäs fick covid-19 i december 2020. Hennes tillstånd försämrades snabbt och slutligen behövde hon intensivvård med respirator. 

Mer än ett år har passerat sedan Maria skrevs ut från sjukhuset, men hon har än idag besvär från sjukdomen. Hon är en av över 800 värmlänningar som fram till mitten av februari fått diagnosen postcovid.

– Det fanns inte i mina tankar överhuvud taget – jag tänkte att man blir sjuk, och sen blir man frisk, säger Maria Olsson.

Det var när hon skulle förnya sitt intyg för sjukskrivning i april, som läkaren skrev att hon hade postcovid.

Coronaviruset i Värmland

– Först då slog det mig.

Fick rehabilitering på FrykCenter

Besvären som Maria hade var bland annat andningssvårigheter och smärta i leder. Med hjälp av personalen på Centralsjukhuset i Karlstad fick hon kontakt med en rehabiliteringsläkare, som erbjöd henne att komma till FrykCenter i Torsby. Där spenderade hon två veckor i början av september.

– De gjorde olika tester och såg att jag inte syresatte mig ordentligt på natten, och jag fick en CPAP. Jag lärde mig också andra metoder som hjälpte mig under att underlätta vardagen – och att jag inte kunde ”forcera” fram återhämtning.

Efter rehabiliteringen började hon stegvis ta sig tillbaka till sitt arbete som lärare, och jobbar nu 80 procent.

– Jag har gått ner i tid eftersom jag inte kan jobba 100 procent. Men jag vill inte vara sjukskriven längre, säger Maria. 

Avslutade året med att lägga undan iva-anteckningar

Marias 2020 avslutades på iva på där hennes tillstånd var kritiskt. Hon känner stor tacksamhet till vårdpersonalen, som på nyårsafton beviljade att hennes man Mats skulle få komma på besök.

– Jag tror det besöket var räddningen. Allt var väldigt luddigt, men jag minns när han öppnar dörren och kommer in – det var så stort.

När 2021 närmade sig sitt slut ville Maria också få ett avslut på sjukdomen. Iva-dagboken som sjukvårdspersonalen skrivit hade fått ligga framme hela tiden, likaså en bunt papper hon själv skrivit på när hon l låg i respirator och inte kunde prata. Hon sparade de anteckningar som betydde något för henne, och lade undan dem i en låda.

– Även om jag har postcovid ville jag lägga en del av covid – det traumatiska – bakom mig.

Hör Maria Olsson läsa ur anteckningarna från nyårsafton i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet