Syskonen Timoty och Emmie Nilsek från Hammarö har tillsammans med Sofia Johansson och extrapassageraren Filip Asp gjort den mytomspunna resan över Atlanten. En morgon dök en val upp vid båten. Foto: Privat

Mastbrott stoppade världsomsegling

Den världsomsegling som startade från Hammarö för ungefär ett år sen har avbrutits.

I maj 2016 startade Emmie Nilsek, hennes bror Timoty och Sofia Johansson sin seglats över Atlanten. Målet var en världsomsegling som skulle ta tre och ett halvt år att genomföra, men för en dryg vecka sedan grumlades planerna.

Enligt trions resedagbok lämnade Emmie Nilsek och Sofia Johansson segelbåten tidigare i år och reste vidare landvägen från Florida. Timoty Nilsek skrev då på bloggen att han skulle fortsätta seglatsen hemåt Sverige via Bermuda, Azorerna och Skottland.

Amerikansk räddningsinsats

Men söndagen den 7 maj inträffade det som inte får hända. Enligt nättidningen På Kryss fick båten ett masthaveri mitt ute på Atlanten mellan Bahamas och Azorerna. En nödsignal sändes ut till amerikansk kustbevakning som kunde påbörja en räddningsinsats. En Hong Kong-registrerad oljetanker anlände först till platsen med den havererade båten och kunde rädda besättningen som bestod av tre personer.

Björn Nilsek, pappa till Timoty Nilsek, var en av de tre som räddades av oljetankern på Atlanten. Han säger till Värmlands Folkblad att samtliga ombord mår bra.

– Ja, jag har varit i kontakt med honom och de klarade sig bra. Båten går inte att rädda däremot. Några mer kommentarer har jag inte, Timoty får berätta själv när han kommer hem om en vecka.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer