Medling ger brottslingar chans att be om ursäkt

Publicerad

Medling mellan unga gärningsmän och brottsoffer är en åtgärd som är till för att förhindra framtida brott. Men Brottsförebyggande centrum i Värmland anser att metoden används allt för sällan.

– Gärningspersonen som har begått brottet får möta målsäganden och utifrån det, beroende på vad det är för brott, så får man be om ursäkt helt enkelt, säger Mia Hermansson, verksamhetsledare för medlingsverksamheten på Brottsförebyggande centrum.

– Det är en enkel och bra insats. Och framför allt en möjlighet för brottsoffer att få komma till tals, säger Jörgen Pierrou, enhetschef för familjeavdelningen på socialförvaltningen.

Medlingen finns tillgänglig för de brott där gärningsmannen är under 21 år och har erkänt brottet. Sedan gör Brottsförebyggande centrum ytterligare bedömningar om ärendet är lämpligt för medling eller inte.

– Socialförvaltningen, kriminalvården och polisen ska inte behöva sitta med det här, för det tar tid. Vi vill bara påminna om att de ska slippa jobba med det här och skicka ärenden till oss i stället, säger Mia Hermansson.

Förra året kom totalt 205 medlingsärenden in i Värmland, men Mia Hermansson är övertygad om att det finns många som inte skickats in.

– Jag tror inte att vi får in alla ärenden. Någonstans på vägen så glömmer man bort att skicka in och jag tycker att det är väldigt synd, säger hon.

– Man behöver bli påmind om att den här möjligheten finns och jobba mer aktivt, säger Jörgen Pierrou.

Nationellt sett är Värmland bra på medling.

–  Generellt är vi jätteduktiga i här. Jag vill att det ska fortsätta så att vi blir ännu bättre, säger Mia Hermansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer