Efter nio års väntan: Selma får uppehållstillstånd i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Selma Yohannes får stanna i Sverige, åtminstone i tre år till. Efter nio långa år, med många turer i Sverige och runt om i Europa, har Migrationsverket gett henne asyl i Sverige. Det bekräftar hon för SVT Nyheter Värmland, men hon vill inte bli intervjuad.

– Jag har varit med så mycket i media, men nu vill jag inte mer, säger hon.

SVT Nyheter Värmland har tidigare berättat om Selma Yohannes, som ursprungligen kommer från Eritrea, men flydde till Europa från Libyen. Som nioåring kom hon till Sverige med sin mamma, 2011. Fyra år senare avvisades familjen till Italien.

Ett år senare rymmer Selma från mamman på grund av missförhållanden i hemmet. Hon kommer tillbaka till Filipstad, där hon gått i skolan och lärt sig svenska. Migrationsverket fortsätter dock hävda att hon ska avvisas till Italien. Vid 16 års ålder omhändertas hon av polisen som för henne till ett hem på Sicilien i Italien.  Selma beskriver hemmet som fängelseliknande.

Utvisningen av Selma

Efter några månader flyr Selma och lyckas ta sig tillbaka till Sverige. Italien vill heller inte ta emot henne, vilket gör att utvisningen inte kan verkställas och processen fördröjs. Till slut är ärendet preskriberat och Selma kan lämna in en ny asylansökan.

I måndags kom beslutet: Selma får uppehållstillstånd i tre år, vilket Aftonbladet var först med att berätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisningen av Selma

Mer i ämnet