Selma Yohannes. Foto: SVT

Det här har hänt i fallet Selma

Publicerad

Selma Yohannes kom med sin mamma och sina syskon första gången till Sverige 2011, hon var då nio år gammal. Sedan dess har hon levt största delen av sitt liv i Sverige.

 • Selma och hennes familj kom först till Europa från Libyen, men hon är ursprungligen från Eritrea.
   
 • 2015 avvisades familjen till Italien.
   
 • Året därpå flydde hon och hennes syster tillbaka till Sverige från mamman på grund av missförhållanden i hemmet. Selma pekade på nya omständigheter, men Migrationsverket hänvisade till att tidigare avvisningsbeslut står fast.
   
 • Selma bodde kvar i Filipstad där hon också gick i skolan. Sommaren 2018 fick hon hjälp med att upprätta en ansökan om verkställighetshinder, men Migrationsverket avvisade återigen hennes begäran och hänvisade till beslutet 2015.
   
 • Under hösten 2018 ställdes Selma under uppsikt. Hon tvingades anmäla sig hos polisen i Filipstad flera gånger i veckan, vilket hon också gjorde.
   
 • I november omhändertogs hon av poliser som tog henne till ett hotellrum i Örebro där hon hölls under bevakning utan möjlighet att ta kontakt med sina vänner. Dagen därpå tog fyra poliser med henne i ett i övrigt tomt flygplan som flög dem till Catania på Sicilien i Italien. Sedan dess har hon varit frihetsberövad i Italien.
   
 • I mitten av mars 2019 återvände Selma Yohannes till Sverige efter en två veckor lång flykt från Italien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utvisningen av Selma

Mer i ämnet