16-åriga Selma Yohannes flydde hemlandet Libyen när hon var nio år. Foto: SVT

8 000 namn för att få hem Selma till Filipstad

Publicerad

Nästan 8 000 personer har skrivit på en namninsamling till stöd för 16-åriga Selma Yohannes i Filipstad. Namninsamlingen ska nu lämnas över till bland annat Migrationsverket. I november utvisades hon till Italien där hon nu sitter på ett tillfälligt boende, utan att känna någon.

16-åriga Selma Yohannes, som flydde från hemlandet Libyen när hon var nio år, har under de senaste åren bott och gått i skola i Filipstad. Hon har inte haft någon kontakt med sina föräldrar. I november 2018 överfördes 16-åriga Selma Yohannes ensam till Italien. Ärendet har väckt starka känslor och blivit mycket uppmärksammat.

Aftonbladet presenterade i början av veckan nya detaljer ur en mejltråd där Selmas gode mannen skriver: ”Flickorna är säkert skickade hit för att få PUT (permanent uppehållstillstånd reds. anm.) och sedan skulle mamma söka på anhöriginvandring”.

Advokaten kritisk

Selma Yohannes advokat Emelie Hillert är djupt kritisk till den gode mannen beteende och till utvisningen.

– Selma var tidigt missnöjd med sin gode man och jag höll med, det är bland det värsta jag har sett gällande gode män, säger hon till Aftonbladet.

Hon har också skrivit ett pressmeddelande om händelsen.

”Fantastiskt”

Namninsamlingen är underskriven av personer som begär att Selma ska få komma hem till Sverige igen. Den kommer nu skickas till Migrationsverket, Sveriges stadsminister, Inrikesdepartementet i Italien och Save the Children i Italien.

”Det är fantastiskt att så många skrivit på namninsamlingen och stöttar vår kamp att Selma ska få komma hem igen. Jag kan inte förstå att en sån här sak kan hända i vårt land, som säger att vi har ordning och reda och ser till barns bästa”, säger Kinna Skoglund, som startade namninsamlingen, i ett pressutskick.

Selmas svar

Selma själv är tacksam över att så många bryr sig om henne. Hon skriver i ett meddelande: ”Omg. Så många som skrivit på för mig WOW. Tack❤”.

Se klippet nedan från 18 oktober 2018, där volontärnätverket Världen i Värmland var mycket kritiska till behandlingen av Selma Yohannes och andra unga asylsökande och nyanlända i Sverige.

Nätverket Världen i Värmland vill se en omfattande amnesti för asylsökande. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utvisningen av Selma

Mer i ämnet