16-åriga Selma Yohannes flydde hemlandet Libyen när hon var nio år. Foto: SVT

Polisens agerande mot 16-åriga Selma JO-anmäls

Publicerad

Selmas advokat, Emilie Hillert, har JO-anmält polisen för deras agerande mot Selma Yohannes i samband med utvisningen till Italien.
– Polisens agerande strider mot Barnkonventionen. Det är tydligt att det saknas ett adekvat barnperspektiv och att polisens sätt att hantera ärendet inte kan anses förenligt med barnets bästa, säger Emilie Hillert, Selmas advokat i Sverige i ett pressmeddelande.

Det var i november förra året som avvisningen av Selma verkställdes till Italien. Hon omhändertogs av polisen i Filipstad i samband med att hon anmälde sig, något hon blev tvungen att göra tre gånger i veckan.

Polisen tog henne till ett hotell i Örebro där de stannade över natten för att sedan på morgonen dagen efter föra henne till Catania i Italien.

– Trots att Selma var ett barn som var tagen i förvar förordnades det inget offentligt biträde, vilket strider mot lagen, säger Emilie Hillert, och fortsätter:

– Vi menar även att det saknats grund för förvar, eftersom Selma följt föreskrifterna om uppsikt, med hänvisning till lagtexten.

”Selma är bara ett barn”

Av JO-anmälan framgår bland annat att polisen berövade Selma på möjligheten att kommunicera med omvärlden, trots att den här upplevelsen var mycket skrämmande för henne. Selma har själv berättat för SVT Värmland att hon var rädd och grät när polisen förde bort henne.

– Selma är bara ett barn. Hon var rädd och kände sig ensam och utlämnad i myndigheternas våld. Att hon trots det inte fick kontakta någon för tröst, det är under all kritik, säger Emilie Hillert.

Selmas advokat har nu JO-anmält polisen för bristerna i myndighetsutövningen kring avvisningen av 16-åringen till Italien.

– Det har funnits alla möjligheter att genomföra avvisningen på ett mycket mer lämpligt sätt, anpassat efter Selmas ålder och personliga omständigheter. Polisen har brustit i sin myndighetsutövning och för det förtjänar de allvarlig kritik. Man behandlar inte barn på det här sättet, avslutar hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utvisningen av Selma

Mer i ämnet