Styrelseledamoten och grundaren av IT-bolaget Zynapp beskriver läget inom bolaget, som nu står under konkurshot, som akut. Foto: SVT/Faksimil från Zynapps hemsida

Mikael Solberg: ”Läget är akut”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen inkom ytterligare en konkursansökan mot It-bolaget Zynapp i Karlstad. Enligt ansökan uppgår bolagets skulder till flera miljoner kronor, och styrelseledamoten och grundaren Mikael Solberg bekräftar att läget är allvarligt.

– Läget är akut och vi jobbar med att lösa det långsiktigt.

I den nya konkursansökan skriver fyra anställda och två konsulter att bolaget ”saknar en plan för att lösa bolagets skulder och driva företaget vidare”, och att skulderna uppgår till många miljoner kronor.

Styrelseledamoten och grundaren Mikael Solberg säger till SVT att man arbetar intensivt för att hitta en lösning, men att det inte går att utesluta en konkurs.

Försäljningen av stadshuset i Karlstad

– Om vi inte löser den finansiella situationen är konkurs tyvärr ett alternativ. Vi jobbar med en lösning som vi hoppas ska vara klar inom kort. Annars är alternativet tyvärr att vi måste sätta bolaget i konkurs.

Inga pengar i kassan

– Vi har investerat 85 miljoner i det här. Vi jobbar med en ny investeringsrunda som har tagit längre tid än väntat och då har vi hamnat i en akut likviditetskris.

It-bolaget Zynapp blev omtalat när förtagets fastighetsbolag fick köpa det gamla Stadshuset i Karlstad utan budgivning och till ett pris som enligt bedömare låg klart under marknadsvärdet.

Zynapp, som då gick under namnet ”My life diary”, presenterades som ett företag med potential att bli större än Facebook.

Nu har företaget inte betalat ut några löner till sina anställda på två månader.

Vad är det som har gått fel?

– Det kostar mycket pengar att bygga och det tar längre tid än man tror, men jag tror fortfarande att det här är en fantastisk idé. Många stora bolag har gått igenom den här typen av problem med finansiering.

Fortfarande oklart om Stadshuset

Uppmärksamheten kring Zynapp är ju extra stor på grund av köpet av Stadshuset. Vad händer med det nu?

– Vi jobbar med det också. Det har inget med Zynapps utveckling att göra.

Men Zynapp skulle ju ha en stor verksamhet i Stadshuset?

– Absolut, och vi hoppas fortfarande på det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försäljningen av stadshuset i Karlstad

Mer i ämnet