I ett övergivet laboratorium odlar Olof Guldbrandsson 600 kilo gröda per år till restauranger och kockar. Foto: SVT

Han satsar på mikrogrön odling – i övergivet labb på Kronoparken

Uppdaterad
Publicerad

Inne i det här övergivna laboratoriet i Karlstad finns storslagna planer. Här har microodlaren Olof Guldbrandsson dragit igång en satsning på så kallade hydroponisk odling. Resultatet: Hundratals kilo ätbart grönt till restauranger och kockar, varje år.

Innovation Park på Kronoparken i Karlstad är ett växthus för idéer och innovationer. Och nu också för grönt och matnyttigt. Här odlar Olof Guldbrandsson gröda: 600 kilo per år till restauranger och kockar. Det ska bli det där gröna, som förhöjer smaken och utseendet på krogarnas mat.

Nu är omsättningen uppe i 500 000 kronor per år och snart är det ett levebröd. Det kallas hydroponisk odling. Fröna gror inte i mylla utan i vatten.

– Jag odlar mikrogrönt, det kallas också micro green. Det är det första stadiet av en växt, från fröet till den första spirningen sker, berättar Olof Guldbrandsson.

Närproducerat

Efter en dryg vecka har fröna grott och växten är färdig för skörd. Det är verkligen närproducerat, leverans kan ske samma dag som skörden.

Foto: SVT

Skott av rädisa, rödkål, vitlök, ärtor, koriander och egna specialblandningar. Och visst kan odlingarna utvecklas ännu mer.

– Det här är hydroponi. Om jag skulle ha fiskar här, så skulle det bli akvaponi. Det är lite mer kretsloppstänkande. Då står fiskarna för näringen till grödorna. Så det blir väl nästa steg att tillsätta lite fisk, säger Olof Guldbrandsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.