Innovation Park på Kronoparken i Karlstad är ett växthus för idéer och innovationer. Och nu också för grönt och matnyttigt. Här odlar Olof Guldbrandsson gröda: 600 kilo per år till restauranger och kockar. Det ska bli det där gröna, som förhöjer smaken och utseendet på krogarnas mat.
Nu är omsättningen uppe i 500 000 kronor per år och snart är det ett levebröd. Det kallas hydroponisk odling. Fröna gror inte i mylla utan i vatten.
– Jag odlar mikrogrönt, det kallas också micro green. Det är det första stadiet av en växt, från fröet till den första spirningen sker, berättar Olof Guldbrandsson.
Närproducerat
Efter en dryg vecka har fröna grott och växten är färdig för skörd. Det är verkligen närproducerat, leverans kan ske samma dag som skörden.
Skott av rädisa, rödkål, vitlök, ärtor, koriander och egna specialblandningar. Och visst kan odlingarna utvecklas ännu mer.
– Det här är hydroponi. Om jag skulle ha fiskar här, så skulle det bli akvaponi. Det är lite mer kretsloppstänkande. Då står fiskarna för näringen till grödorna. Så det blir väl nästa steg att tillsätta lite fisk, säger Olof Guldbrandsson.