– Anställningsform får sannolikt betydelse i ansvarsfrågan, säger Carin Håkansta.

Mindre individanpassning kan få negativ effekt för den som arbetar

Publicerad

I kontorslandskap där fler delar på samma yta, och där fasta platser saknas, blir möjligheten att anpassa miljön efter individen begränsad. Mindre individanpassning kan leda till sämre mående och prestation på arbetet, enligt forskning.

För den som kommer till jobbet och varje dag sätter sig vid en ny arbetsplats blir möjligheten att ha utrustning som anpassats efter de egna förutsättningarna – till exempel en särskild stol eller starkare belysning – begränsad.

– En anpassad arbetsplats är viktig för att förebygga arbetsskador och för att vi inte ska må sämre av arbetet, säger Carin Håkansta, fil. dr. i arbetsvetenskap och forskare vid Karlstads universitet.

Hur väl en aktivitetsbaserad arbetsplats fungerar beror på hur den utformats, visar forskning. Oftast krävs stora kontorsytor.

– Finns inte tillräckligt med utrymme uppstår ofta platsbrist i någon av zonerna. Då kan en del medarbetare behöva arbeta i zoner egentligen inte är anpassade till deras arbete.

Oklart vem som ansvarar för arbetsmiljön i ett kontorskollektiv

Som lagstiftningen är utformad är det arbetsgivaren som ansvarar för att arbetsmiljön är bra för de anställda.

Om ett företag hyr in sig i ett kontorskollektiv kan ansvarsfrågan bli oklar vid exempelvis en olycka, berättar Carin Håkansta.

Hör Carin Håkansta berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.