Foto: SVT

Minskning av ungtall i Värmland – ökad risk för skogsskador

Publicerad

Tallskogen minskar kraftigt i stora delar av södra Sverige. Minskningen gäller även i Värmland, även om den inte är lika dramatisk här.
– I Värmland är situationen inte lika dramatisk som i många andra län, här skiljer det inte så mycket mellan den äldre skogen och den skog som föryngras idag, säger Christer Karlén, viltspecialist på Skogsstyrelsen.

I Värmland är 30 procent tallskog i den äldre skogen och cirka 25 procent tall i den yngre skogen. Men det finns även områden där andelen yngre tallskog är mycket liten.

– I sydöstra Värmland, vid området Vänern-Möckeln, där finns nästan ingen tall kvar av den som föryndras. Tre procent är tallskog och exempelvis 68 procent är gran, säger Karlén.

I södra Sverige är andelen tall i ungskog bara en tredjedel jämfört med i den äldre skogen, i vissa län i Götaland saknas tallen nästan helt i den nya skogen.

Färre tallar kan innebär problem

Ibland planteras gran istället för tall – ibland på torra marker som inte är anpassade för gran. Det ökar risken för torkstress och angrepp av svamp och exempelvis angrepp av granbarkborre.

Minskar andelen av tall leder det till att älgen oftare ger sig på ungtallarna. Betesskadorna orsakar årligen miljardförluster för skogsbruket.

Oro för granifieringen av skogarna i Värmland Foto: SVT

Se klippet ovan från december 2018 om Skogsstyrelsens oro för granifieringen av skogarna i Värmland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer