Bussen på bilden är inte den polisbuss som användes vid möhippan. Foto: TT

”Möhippepolisen” frias av Värmlands tingsrätt

Uppdaterad
Publicerad

Den värmländske polisman som stått åtalad för att förra våren ha tagit en polisbuss och använt den vid en möhippa, frias idag av Värmlands tingsrätt.

Enligt domen uppger polismannen att han visste att polisens bilar använts tidigare i liknande sammanhang och trodde inte att det var några problem. Han tänkte inte på att fråga någon chef då han inte tyckte det var något konstigt.

Polismannen, som stått åtalad för tillgrepp av fortskaffningsmedel, medgav i förhör att han tagit bilen men anser att han inte begick något brott.

Olika uppfattningar på polisstationen

Värmlands tingsrätt skriver i domen att det inte anses visat att polismannen haft sådant uppsåt som krävs för ansvar och därför ska åtalet ogillas. Enligt domen fanns det vid tidpunkten olika uppfattningar på polisstationen om man fick eller inte fick använda polisbilar vid den typ av aktivitet utan särskilt tillstånd av chef.

Enligt ett tidigare yttrande till tingsrätten från Polisens personalansvarsnämnd kommer polisen få behålla jobbet – oavsett om han skulle dömas eller inte.

Åklagaren analyserar domen

Chefsåklagare Lena Kastlund, vid Särskilda åklagarkammaren i Göteborg, är på semester. Hon säger till SVT Nyheter Värmland att hon kommer analysera domen under nästa vecka och tar då ställning till om hon kommer överklaga eller inte.

Bar uniform och gjorde falsk nykterhetskontroll

Det var en lördag förra våren som två lediga poliser tog en polisbuss, för att överraska en blivande brud på hennes möhippa. De båda bar uniform och stoppade bruden och genomfört en fejkad nykterhetskontroll. Att polisbussen saknades upptäcktes av en annan polispatrull i polisens Region Bergslagen när de skulle rycka ut på en fotbollskommendering.

Ny förundersökning efter mediauppgifter

Händelsen anmäldes men förundersökningen lades ner. Åklagare Mats Eriksson kunde då inte se att det fanns tillräckliga uppgifter för att inleda en förundersökning om brott och avskrev ärendet den 5 oktober. Men efter att han tagit del av mediauppgifter, som gör gällande att polisernas privata möhippeinsats hindrat kollegor i tjänsten, gjordes en ny anmälan och den förundersökningen leddes av åklagare Lena Kastlund.

Chefsåklagare Lena Kastlund, vid Särskilda åklagarkammaren i Göteborg Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.