Pressekreterare hos Stefan Löfven bekräftar att ett möte med Erna Solberg planerats in klockan 16:00 på måndag. Foto: TT

Möte mellan Stefan Löfven och Erna Solberg om gränspendlarna

Uppdaterad
Publicerad

De svenska gränspendlarnas situation lyfts nu på högsta politiska nivå. Frågan kommer att diskuteras mellan de båda ländernas statsministrar på måndag.

Maria Soläng, pressekreterare hos Stefan Löfven bekräftar att ett möte planerats in klockan 16:00 på måndag.

– Mötet kommer att handla om de svenska gränspendlarna. Regeringen är mycket bekymrad över situationen och förväntar sig att det skyndsamt kommer en lösning från norsk sida.

Som vi berättat i flera reportage är läget nu kritiskt för många pendlare, som blivit utan lön eller annan ekonomisk ersättning när det inte kan ta sig till sina jobb i Norge.

Andra har valt att bosätta sig tillfälligt på den norska sidan, och har därmed inte kunnat resa hem till sina familjer i Sverige under de snart fyra veckor som gått sedan Norge stängde gränsen helt även för pendlare. Bara personer med så kallat samhällskritiska jobb tillåts passera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet