MSB får 75 miljoner kronor till coronainformation

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen ger MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, 75 miljoner kronor för att skyndsamt ta fram ett nationellt informationsmaterial till alla hushåll. Det ska hjälpa till att bromsa och plana ut smittspridningen av coronaviruset.

– I en så allvarlig situation som vi har är det viktigt att alla har kunskap och tar sitt ansvar att gemensamt agera för att hindra smittspridningen av det nya coronaviruset. Kommunikation är avgörande för att vi tillsammans i Sverige ska kunna minska smittspridningenoch plana ut puckeln, säger Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör på MSB.

– Den här omfattande satsningen gör att vår förmåga stärks att hjälpa allmänheten. Det handlar om kunskap – att känna till de råd som olika myndigheter tar fram. Det handlar om att känna, inte onödig oro men att läget är allvarligt. Det handlar om att göra,allt från att tvätta händerna till att hitta till Krisinformation.se för samlad och bekräftad information, säger Morgan Olofsson.

Under söndagen skickade MSB, Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen i samråd med regeringen ut ett myndighetsmeddelande till allmänheten.

Myndighetsmeddelandet

För att bromsa spridningen av det nya coronaviruset är det viktigt att vi tillsammans hjälps åt.

Det görs genom att:

– du stannar hemma om du känner dig sjuk med snuva, hosta eller feber, även vid lindriga symtom.

– du gör inga besök på äldreboenden eller sjukhus som absolut inte kan undvikas. Låt bli sådana besök helt om du känner dig sjuk.

– du tvättar händerna med tvål och varmt vatten ofta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet