Tomi Lohikoski, vd för Muminvärlden i Finland. Foto: SVT

Mumin vd:n öppen för andra orter

Uppdaterad
Publicerad

Muminvärldens vd Tomi Lohikoski är överraskad av det starka motståndet mot etableringen av en Muminvärld på Skutberget i Karlstad. Trots det ser han en etablering i Sverige framför sig – om inte i Karlstad så någon annanstans i landet.

I en intervju som Nya Wermlandstidningen gjort i samarbete med SVT Nyheter Värmland kommenterar Muminvärldens vd Tomi Lohikoski resultatet av den opinionsundersökning som visar att 61 procent av Karlstadsborna är emot en etablering av Muminvärlden på Skutberget.

– Det är ett väldigt högt procenttal som säger nej vilket förvånar mig, säger Tomi Lohikoski.

Planer på Muminvärld i Karlstad

Motstånd mot nyheter

Hans förklaring till det starka motståndet är att det är normalt med en viss skepsis mot allt som är nytt och okänt.

– Jag förstår att det finns starka känslor för Skutberget men jag upplever att diskussionen hittills varit ganska ensidig. Vi har ännu inte uppträtt offentligt i Karlstad och berättat om vad en temapark innebär. Det är mänskligt att vara lite förbryllad och negativ till det hela innan man vet vad det innebär för hela kommunen, säger Tomi Lohikoski.

Tomi Lohikoski berättar att företaget Muminvärlden AB inte kommer att ta slutgiltig ställning till en etablering i Karlstad förrän alla planprocesser, samråd, stradskyddsprövningar och avtal med Karlstads kommun är på plats.

– Det är en lång process och vi är bara i början av den.

”Ganska bra läge”

Den starka opinionen mot en Muminvärld på Skutberget påverkar men är inte avgörande för bolaget. Åtminstone inte i nuläget.

– Vi är i ett ganska bra läge nu när det finns en detaljplan som kan diskuteras och som kommer med fakta. Jag tror att synen på det här kommer att förändras eftersom en del i den processen är att förstå vad det innebär om Muminvärlden kommer till Skutberget, säger Tomi Lohikoski.

Nytt parti

Men mellan dagens opinionsundersökning och en eventuell etablering ligger också ett kommunval där det mesta talar för att ett nytt, Muminvärldsfientligt, parti kommer att ta plats i kommunfullmäktige i Karlstad.

– Kommunvalet kommer visa om vi går framåt eller bakåt. Å andra sidan har vi fått kontakt med många städer och orter som vinkat och sagt att vi är välkomna dit om allt går snett i Karlstad. Så jag tror att en etablering i Sverige är möjlig inom de närmaste åren, säger Muminvärlden AB:s vd Tomi Lohikoski.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Planer på Muminvärld i Karlstad

Mer i ämnet