Muminvärldens vd, Tomi Lohikoski berättar om företagets planer. Foto: SVT

Vd:n menar att Muminvärlden kan öppna tidigast 2025

Uppdaterad
Publicerad

Tomi Lohikoski är vd för företaget som vill bygga en Muminvärld på Skutberget utanför Karlstad.

Vägen dit är både lång och krokig och i nuläget finns det inget avtal som binder företaget till att fullfölja planerna.

Först efter att kommunfullmäktige klubbat igenom detaljplanen för temaparken på Skutberget kan Karlstads kommun och Muminvärlden teckna ett bindande avtal. Den 28 november ska Socialdemokraterna ta ett nytt beslut om hur partiet tycker i frågan – vilket kan fälla detaljplanen i kommunfullmäktige.

I detaljplanen står att fas ett av parken beräknas vara färdig till 2023. Detta är dock enbart om fullmäktiges beslut om planen inte överklagas – vilket inte är troligt, menar vd:n Tomi Lohikoski. Han tror på öppning 2025 eller 2026.

Planer på Muminvärld i Karlstad

Behöver omsätta 10 miljoner euro

Muminvärlden i Nådendal omsätter 7,4 miljoner euro men på Skutberget hoppas Tomi Lohikoski att den summan blir ännu större.

– Tanken är att vi kommer över tio miljoner, absolut, säger han.

För att parken ska gå runt behöver de få mellan 250 000 och 350 000 besökare om året.

Planen är att hålla parken öppen främst under sommartid, från maj till augusti, men det finns också idéer om att hålla öppet även under storhelger och skollov. När parken inte är igång ska ytorna ändå vara tillgängliga för allmänheten – men då alltså utan mumintroll.

I klippet ovan berättar Tomi Lohikoski om bolagets syn på affären.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Planer på Muminvärld i Karlstad

Mer i ämnet