Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Muminetableringen på Skutberget ska tas upp på Socialdemokraternas repskapsmöte i november. Hör hur politikerna resonerar i klippet. Foto: SVT

Socialdemokraterna ska ta ställning till Mumin – igen

Uppdaterad
Publicerad
Efter intern kritik ska Socialdemokraterna i Karlstad ta upp frågan om en Muminetablering på Skutberget på ett möte i slutet av november.
Det kommer avgöra hur partiföreträdarna ska rösta i kommunfullmäktige, något som kan avgöra om det blir något Muminland i Karlstad eller ej.

– Vi har en fungerande demokrati och det är medlemmarna som bestämmer, säger Kenneth Svensson, ordförande för Socialdemokraterna i Karlstad.

Han säger att de som förtroendevalda också har att rätta sig efter vad som beslutas på det repskapsmöte som ska hållas 28 november.

– Det är ju arbetarekommunens högsta beslutande organ, säger Kenneth Svensson.

Tas upp efter motion

Det är efter en motion av åtta gamla socialdemokrater som frågan nu ska avgöras i arbetarekommunens representantskap.

– Vi tycker att frågan blivit så jättestor och vi vet att det finns så många olika uppfattningar och därför har vi lagt den här motionen, säger Carlgöran Holm, som är en av politikerna bakom kravet.

– Vi har ju hittills inte fattat beslut i högsta organet och det finns många som är emot en etablering av Mumin på Skutberget, säger Yrjö Airiman som också står bakom motionen.

Kan avgöra etableringen

Socialdemokraterna i Karlstad har hittills sagt ja till Muminetableringen. Men de kommer att backa och ändra sig inför avgörandet i kommunfullmäktige 19 december – om partiets repskap säger nej.

Eftersom Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna och Karlstadpartiet Livskvalitet hittills sagt nej till Muminetableringen pekar allt på att Socialdemokraternas beslut blir helt avgörande för om kommunen säger ja eller nej till Mumin.

Arbetarekommunens repskap är Socialdemokraternas högst beslutande organ i kommunen och består av ett 60-tal representanter som är utsedda att representera medlemmarna i sina socialdemokratiska föreningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Planer på Muminvärld i Karlstad

Mer i ämnet