Karlstadspolitikerna vill inte diskutera Muminetableringen i SVT:s debattprogram Opinion live. Foto: SVT

Politikerna nobbar SVT:s debattprogram

Uppdaterad
Publicerad
SVT:s program Opinion live hade planerat en debatt om kommunens planer på en Muminvärld i Karlstad, men programmet ställs in eftersom de beslutande politikerna inte vill vara med i den direktsända debatten.
– Jag tycker att det är märkligt, säger researchern Mats Lerneby på Opinion live.

Programmet som skulle komma att handla om kommuners satsningar på olika etableringar, till exempel Vimmerby och Astrid Lindgrens värld, skulle också ta upp frågan om en Muminvärld i Karlstad.

– Det finns verkligen en debatt här, men vi kan inte ha med bara ena sidan och när de ansvariga politikerna vägrar vara med kan vi helt enkelt inte ha någon debatt, säger Mats Lerneby.

Samtliga kommunalråd i Karlstad har tillfrågats, men ingen har tackat ja.

Tycker inte om programformen

Mats Lerneby menar att han inte fått något svar på frågan om varför Karlstadpolitikerna inte kan tänka sig att vara med i programmet.

– Kommunikationsdirektören sa att de inte vill vara med för att de inte tycker om programmet. Det tycker jag är ett jättemärkligt svar, säger Mats Lerneby.

Till SVT Nyheter Värmland säger kommunikationsdirektören Katarina Lindström att hon förstått det som att det är just programformen som politikerna inte tycker om.

– Det handlar inte om att man inte vill ställa upp på intervju i det här ärendet, det gör man gärna, men under andra premisser, säger Katarina Lindström.

Enligt hennes kollega, Malin Kling Uddgren, som är stabschef för det blågröna styret, tycker de tillfrågade politikerna att frågan redan diskuteras tillräckligt mycket.

 ”Det kan näppeligen påstås att politiken duckar för den här diskussionen. Bedömningen är att det inte ger något ytterligare till det samtalet att delta i Opinion Live” skriver hon i ett mejl till SVT.

Känner inte till upplägget

En av de tillfrågade är kommunalrådet Alexander Torin (M).

Verkar det inte som att ni duckar för debatten genom att inte delta i programmet?

– Den bilden delar jag inte. Jag tycker att vi diskuterar frågan väldigt mycket, säger han.

Stämmer det att det är just programformen som gör att ni inte vill delta?

– Ska jag vara ärlig så har jag inte kollat på Opinion live på länge, så jag vet inte riktigt vad upplägget är.

Kommer göra nytt försök

Opinion live är ett debattprogram där allmänheten, politiker och experter debatterar olika frågor i direktsändning under ledningen av en programledare.

Tanken var att Muminetableringen skulle debatteras imorgon, torsdag, men nu skjuts debatten på framtiden.

– Vi kan ju inte göra något åt det nu, men vi kommer att ha debatten framöver. Frågan är ju i högsta grad levande, säger researchern Mats Lerneby.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Planer på Muminvärld i Karlstad

Mer i ämnet