Har du kontanter att köpa mat för? Foto: Thomas Henriksson, MSBVisa alla (4)
Visa alla (4)

Nationell krisberedskapsvecka med aktiviteter i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan pågår Krisberedskapsveckan 2017. Det är en nationell kampanjvecka för att få hushållen att börja tänka på hur man ska klara en kris.

Tänk dig en vanlig tisdag i maj. Du vrider på kranen för att ta dig ett glas vatten men det är tomt i kranen. Spisen funkar inte, lamporna går inte att tända och mobilen går inte att ladda. Gå och köpa vatten i affären går inte eftersom alla kortläsare är utslagna och du inte kan betala med ditt kort. Några kontanter kan du heller inte ta ut för att betala vattnet med eftersom alla bankomater är ur funktion.

Enligt en undersökning som MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har låtit göra så är det närmare hälften av de som tillfrågats, 40 procent, som inte vet hur man kan förbereda sig inför en samhällskris.

Vad händer om värmen slås ut mitt i kalla vintern? Foto: Thomas Henriksson, MSB

Stort intresse

Under den årligt återkommande Krisberedskapsveckan arrangeras en rad olika kampanjaktiviteter i Värmland bland annat olika seminarium, möten med Räddningstjänsten och information på torget i flera kommuner – alla aktiviteter kan du se här.

– Med Krisberedskapsveckan vill vi få människor att reflektera kring sina egna möjligheter att klara vardagen vid en allvarlig samhällsstörning. Vi tror att gensvaret kan bli mycket gott. Intresset för vår gemensamma säkerhet och beredskap är större än på länge, säger Nils Svartz, generaldirektör vid MSB.

Här kan du se filmer från MSB där armbryterskan Heidi Andersson ger bästa tipsen för att förbereda sig i hemmet inför en kris.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer