Tanken är att ungdomar ska träffas och spela fotboll istället för att dra omkring på stan och stöka

Nattfotboll ska förena ungdomar i Karlstad

Publicerad
Nästa fredag drar Karlstad BK igång ett nytt projekt som heter Nattfotboll. Tanken är att ungdomar ska träffas och spela fotboll istället för att dra omkring på stan och stöka.
– Anledningen till att det pågår sena fredagskvällar är för att det är då buset begås, säger klubbansvarige Andreas Jonasson.

Karlstad BK vill med hjälp av fotboll erbjuda ungdomar något att att sig för på fredagskvällarna. Något som förhoppningsvis kan ersätta att man stryker omkring på stan, kanske hamnar i fel sällskap och kanske hittar på otyg.

– Det är inte så att vi säger att alla ungdomar är kriminella – utan vill få ungdomar att engagera sig, få något att göra. Något som leder en bort från buset så man inte halkar in på fel väg, säger Andreas Jonasson som är klubbansvarig.

Integration och gemenskap

Men syftet är inte bara att motverka kriminalitet.    

– Vi vill integrera folk från olika kulturer men också från olika områden i Karlstad. Dessutom vill vi bidra till att öka den fysiska aktiviteten och hjälpa till att utveckla bra, lokala ledare.

Positiva samhällseffekter i Växjö

Konceptet Nattfotboll är inte nytt utan finns redan på flera håll i landet, bland annat i Växjö där man, enligt Jonasson, märkt positiva effekter.

– Polisen har gjort mätningar och i områden har brottsligheten minskat med nästa 50 % under de tider som Nattfotbollen har varit öppen.

Detta uppges ha gett sammanlagda samhällsbesparingarna under förra året på 200 miljoner kronor.

Satsar speciellt på vissa områden

I Karlstad kommer träningen att hållas på Våxnäs och man kommer särskilt att försöka locka ungdomar i åldrarna 13-25 år från områdena Våxnäs, Gruvlyckan, Kronoparken och Rud.

– Detta är områden där man hamnar efter och vi vill bidra till att motverka utanförskap – så där kommer vi att satsa lite extra på att hitta ungdomar. Men vi hoppas på att det kommer ungdomar i åldersgruppen från hela kommunen med omnejd, säger Andreas Jonasson.

Nattfotbollen hölls också på test i Karlstad förra året men nu kör det alltså igång under mer organiserade former. Första tillfället för Nattfotbollen är den 16 november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer