Eleverna på dansprogrammet på AlmaAkademin i Karlstad är besvikna över nedläggningen av skolan. Foto: SVT

Nedläggning upprör elever och lärare

Uppdaterad
Publicerad

Det kom som en blixt från klar himmel. Beskedet att AlmaAkademin i Karlstad läggs ner efter det här läsåret berör ett 60-tal elever. Nu har de tvingats välja andra skolor för att kunna slutföra sin utbildning.

Danseleverna i årskurs ett på AlmaAkademin stortrivs på sin lilla skola, men trots en nystart med flytt till nyrenoverade lokaler vid årsskiftet ska nu skolan läggas ner.

 – Det är väldigt dåligt gjort av Folkuniversitetet. Det tycker vi alla här på skolan, säger Gilda Edlund elev i årskurs 1 på dansestetiska programmet på AlmaAkademin i Karlstad.

karlstad

Bytte nyligen namn

Gilda tycker att man har gett nyskapandet av AlmaAkademin för kort tid efter nystarten innan beslutet kom att den ska läggas ner.

Det är Folkuniversitets gymnasium FUGIK, en friskola med estetisk och samhällsvetenskaplig inriktning, som inför det här läsåret bytte namn till AlmaAkademin.

 – Vi har suttit med väldigt höga hyror. Därför tog styrelsen beslutet att satsa på nya lokaler, men bara tre månader senare kom beskedet om nedläggning, berättar Jenny Eng, danslärare på skolan. 

Går med för mycket förlust

Bakom Folkuniversitetet står en icke vinstdrivande stiftelse, men trots nystarten och namnbytet har antalet elever som sökt sig till skolan minskat för varje år, och nu går skolan med för mycket förlust för att den ska kunna drivas vidare.

– Under förgående år gick skolan 4,7 miljoner kronor back och totalt under de senaste åren har vi säkert plockat in mellan 10 och 15 miljoner kronor för att få det att vända, men det har inte lyckats, säger Stig-Olof Blixt, rektor på Folkuniversitetet.

Trodde inte den skulle lägga ner

Maja Brodén som gått snart ett år på AlmaAkademin tänkte aldrig när hon valde en friskola att den skulle kunna stänga.

-Nej, jag gjorde faktiskt inte det. Eftersom skolan drivs av en stiftelse och inte av ett vinstdrivande företag trodde vi risken var liten, men så var det visst inte, säger hon besviket.

Går vidare till Sundsta

De allra flesta eleverna på AlmaAkademin väljer nu att fortsätta sin utbildning på kommunala Sundstagymnasiet, och i alla fall danseleverna är lovade att få ha kvar sina nuvarande klasskompisar i den nya klassen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

karlstad

Mer i ämnet