Foto: TT

Norska regeringen: Viktigaste att hindra importsmitta

Uppdaterad
Publicerad

Enligt den norska regeringen har en av de viktigaste åtgärderna under pandemin varit just att förhindra det man kallar ”importsmitta”.

Nu pågår arbetet med att svara på de norska stugägarnas överklagan.

En grupp norska stugägare har organiserat sig mot staten och hävdat sin rätt att korsa gränsen för att besöka sina fritidshus i Sverige under pandemin, då gränsen under lång tid varit stängd.

De vann i tingsrätten, men staten överklagade. I juni kom domen i hovrätten som slår fast att gränsrestriktionerna varken strider mot grundlagen, EES-avtalet  eller Europakonventionen.

Coronapandemin

– Vi är väldigt glada för att hovrätten gav klart uttryck för att åtgärderna inte vid något tillfälle kränkt grundläggande mänskliga rättigheter eller EES-rätten, skriver statssekreterare Saliba Andreas Korkunc (H) i det norska Hälsodepartementet i en kommentar till SVT.

”Viktigt mål för staten”

Han konstaterar att det är helt legitimt för stugägarna, som för alla andra, att söka prövning i högsta instans.

– Vi arbetar nu med ett svar på deras överklagan. Att förhindra importsmitta har varit en av de viktigaste åtgärderna för regeringen, och det här målet är därför viktigt för staten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet