Oslobon Patrik Knutsson har en stuga utanför Torsby. Han är en av dem som varit med och stämt norska staten för deras corona-regelverk som drabbat stugägarna. I klippet berättar han hur tingsrättens dom kommer påverka honom och hur han känner inför det. Foto: SVT

Norska stugägare vann mot staten i tingsrätten

Uppdaterad
Publicerad

Oslo tingsrätt menar att reglerna om karantän för de norrmän som har stuga i Sverige är ett ingrepp i deras rörelsefrihet och rätten till respekt för hem och familjeliv, det rapporterar NRK på fredagen.

Rätten påpekar att det inte har varit möjligt att kontrollera om norska regeringen har tagit tillräcklig hänsyn till det i sina bestämmelser. Därför har rätten – under starkt tvivel – bestämt att villkoren i förordningen ska ogiltigförklaras, skriver Oslo tingsrätt enligt NRK.

Det var formellt sex personer som stod som käranden, men ett tusental norska stugägare som stod bakom målet. Stugägarna krävde att få rätt att åka till sina hus på andra sidan landsgränsen utan att tvingas sättas i karantän vid hemkomsten och Oslo tingsrätt gick på deras linje.

Coronaviruset i Värmland

Inget omedelbart undantag från karantänen 

Enligt NRK ger domstolen dock inte stugägarna ett ovillkorligt eller permanent undantag från inträdeskarantänen. Stugägarna har därför inte fått medgivande i sitt krav på ett tillfälligt beslut för villkoren för karantänförpliktelsen att förklaras ogiltiga omedelbart, skriver domstolen.

Inte kunnat komma till sina fritidshus

De drygt 12 000 norrmän som har stuga i Sverige, varav omkring 4 000 i Värmland, har sedan coronapandemin slog till inte kunnat nyttja eller vårda sina fritidshus. På grund av det har en frustration växt, som lett till stämningen av norska staten.

Har stuga utanför Torsby

Oslobon Patrik Knutsson har en stuga utanför Torsby. Han är en av dem som varit med och stämt norska staten för deras corona-regelverk som drabbat stugägarna. I klippet ovan berättar han hur tingsrättens dom kommer påverka honom och hur han känner inför det.

Uppdatering:

Enligt Nyhetsbyrån TT så kommer den norska staten att överklaga domen, meddelar hälso- och omsorgsminister Bent Høie (H). Den 24 januari införde Sverige ett inreseförbud från Norge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet