Pappa Kristian kan resa till stugan i Värmland – men barnen måste sitta i karantän Foto: Privat

Norska stugägarna överklagar till högsta instans: ”Det gör ont att inte kunna använda sitt hus”

Uppdaterad
Publicerad

De norska stugägare som stämt staten för rätten att vistats i sina svenska fritidshus tar nu målet vidare till Högsta domstolen i Norge. Oslobon Kristian Sörensen är en av dem som tvingats avstå Sverigesemester i år – trots att han är fullvaccinerad. De fyra barnen måste nämligen sitta i karantän efter varje besök i sommarstugan i värmländska Koppom.

– Det är svårt för nu har det varat så länge. Det gör ont att inte kunna resa till vårt lilla smultronställe i Värmland, säger Kristian Sörensen.

Ända sedan Norge först stängde gränsen i mars förra året har olika restriktioner hindrat familjen från att besöka sommarstugan i Koppom.

Coronaviruset i Värmland

Karantänkrav för barnen

Trots att både Kristian och sambon Kristine är fullvaccinerade tvingas de stanna hemma i lägenheten i Oslo. De strikta karantänreglerna gäller fortfarande de fyra barnen.

– De måste först stanna hemma och sedan göra ett pcr-test efter tre dagar. Allt som allt kan de missa en vecka i skolan om vi åker till stugan över helgen, säger Kristian Sörensen.

Stämde staten

Cirka 12 500 fritidshus i Sverige har norska ägare. Värmland är ett av de populäraste länen med 4000 norskägda hus.

Flera av stugägarna har gått samman och stämt den norska staten för rätten att få resa till sina fastigheter. Tingsrätten gick på stugägarnas linje, men staten överklagade och fick rätt i Hovrätten. Nu begär de norska fritidshusägarna att saken prövas i högsta instans.

– Parterna är eniga om att restriktionerna är ett ingrepp i de mänskliga rättigheterna, men de är inte eniga om det är ändamålsenligt och nödvändigt, säger advokat Lina K Smorr, som företräder de norska stugägarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet