Nu är omstridda myndighetsflytten klar

Uppdaterad
Publicerad

Idag invigdes den statliga Fastighetsmäklarinspektionens lokaler i Karlstad. Inspektionen har ett tjugotal anställda, de flesta av handläggarna är jurister. Flytten från Stockholm till Värmland har varit omdiskuterad och de flesta av de som ska arbeta i Karlstad har nyrekryterats.

Fastighetsmäklarinspektionens flytt har också behandlats i AD, Arbetsmarknadsdomstolen. I en principiellt viktig dom nyligen slår AD fast att tjänsterna vid statliga myndigheter följer med vid en flytt. De som inte vill flytta med sin arbetsplats måste säga upp sig. För den anställde får det till följd att arbetslöshetsunderstöd inte utgår den första tiden eftersom anställde och inte av arbetsgivaren sagt upp tjänsten.

Invigningen av Fastighetsmäklarinspektionen förättades av finansmarknads- och konsumentminstern och biträdande finansministern Per Bolund (MP), som också passade på att släppa en nyhet om hur regeringen ska stoppa de dyra snabblånen med ett räntetak.

– Snabblåneverksamheten har vuxit sedan 2006, då de första företagen kom, säger biträdande finansministern Per Bolund.

– Det har varit ett för stort problem att många människor hamnat i överskuldsättning och inte klarat av att betala sina skulder. Det är både ett indivuellt problem för de som drabbas, men också ett samhällsproblem.

– Varje år runt får 65 000 personer betalningsförelägganden och hamnar i ekonomiska svårigheter. Vi behöver skapa bättre villkor så människor inte riskerar sin ekonomi, säger Per Bolund.

– Det har varit för mycket lekstuga och ockerliknande räntor och många låntagare som hamnat i ekonomiska problem och det är inte acceptabelt. Vi har sett i andra länder, som infört liknande räntetak att det har fått en stor effekt på snabblånemarknaden och de oseriösa aktörerna har slutat sin verksamhet, enligt Per Bolund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.