Idag stängs Arbetsförmedlingens kontor i Grums. Leif Haraldsson (S), kommunalråd i Grums tycker att det är bedrövligt att småkommuner förlorar statlig service. Foto: TT/SVT

Idag stängs de första kontoren

Uppdaterad
Publicerad

I dag stängdes de två första av de tio arbetsförmedlingskontor som ska bort i Värmland.

Storfors och Grums är först ut när arbetsförmedlingen avvecklar tio av sina kontor i Värmland.  I Grums har kommunen tagit höjd för att möta de problem som kan uppstå när arbetsförmedlingen inte längre finns kvar på orten.

– Det är det här med digitalisering, de som står längst från arbetsmarknaden är kanske inte så haj på det här med bank-id och Arbetsförmedlingens internettjänster, så vi har kommit överens med Arbetsförmedlingen om ett pilotprojekt där de utbildar arbetssökande i de här digitala tjänsterna, säger Leif Haraldsson (S) som är kommunalråd i Grums.

Hoppas på sevicekontor

Arbetsförmedlingen kommer svara för själva utbildningen medan Grums kommun ställer upp med lokaler och datorer. Men Leif Haraldsson är trots pilotprojektet bekymrad över framtiden. I Grums finns inte längre vare sig bank, försäkringskassa, polis eller arbetsförmedling.

– Det är bedrövligt att småkommunerna ska berövas i stort sett all statlig närvaro. Jag hoppas att utvecklingen av statliga servicekontor, som det i Torsby, kan komma alla kommuner till del, säger Leif Haraldsson (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.