Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Åskådarleden har varit täta på Svenska rallyt i många år. När rallyt nu lämnar Värmland hoppas regionstyrelsens ordförande Fredrik Larsson att det går att hitta någon form av ersättare i evenemangsväg. Foto: TT/Region Värmland

Efter rallybeskedet – nu inleds jakten på nya storevenemang

Publicerad

Svenska rallyt lämnar ett stort tomrum efter sig när evenemanget flyttar till Umeå.

Men på sikt hoppas Fredrik Larsson (M), regionstyrelsens ordförande i Region Värmland, att nya stora tillställningar hittar till länet.

– Det är ett viktigt arbete att göra Värmland till en attraktiv region som är intressant att besöka, säger han.

Region Värmland har propagerat in i det sista för att Svenska rallyt skulle stanna i Värmland i samarbete med Dalarna även i framtiden.

Så blir alltså inte fallet.

– Det är jättetråkigt för Värmland och värmlänningarna, framför allt tänker jag på alla människor som har varit engagerade i tävlingen. Naturligtvis är många ledsna nu men samtidigt är det bara att acceptera att det krävs en riktig vinter för att ha ett vinterrally, säger Larsson.

”Ta klimatförändringarna på allvar”

Larsson menar att flytten är ett konkret exempel på klimatförändringarna.

– Vi måste acceptera att den här typen av klimatförändringar faktiskt påverkar vår vardag. Det här är ett konkret exempel på det och något vi har stort skäl att ta på allvar.

Men när såren är slickade hoppas Fredrik Larsson att andra stora evenemang ska hitta till länet i framtiden.

Mer om det berättar han i klippet här ovan.

Har satsat miljoner

För Region Värmland innebär det rent konkret att de slipper betala ut de 2,3 miljoner kronorna i stöd till tävlingen som var öronmärkta för 2022. De två miljoner som skulle ha betalats ut 2021 kom heller aldrig rallyt tillhanda då tävlingen ställdes in på grund av coronapandemin.

Däremot sköt regionen och arrangörskommunerna till totalt två miljoner kronor, varav 1,2 miljoner kom från Region Värmland, för att rädda Svenska Rallyt AB undan konkurs sommaren 2020. Vad som händer med de pengarna vet inte Fredrik Larsson i nuläget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer