Familjen Thyberg på Mattestorp i Branäs med ett par gäster. Dagens exklusiva Mattestorp Village ligger på ljusårs avstånd från torparepoken. Foto: SVT

Nu släpps boken om Branäs

Publicerad

På lördagen släpps boken om byn Branäs. Bakom boken står författaren Torleif Styffe och byalaget.

Nu i december är det 30 år sedan Branäs skidanläggning invigdes men boken handlar mer om tiden innan byn fick skidliftar. Den innehåller en rad personporträtt, beskrivningar av boställen och bilder.

– Torleif Styffe har gjort ett jättejobb som samlat ihop allt material, jag har mest varit slavdrivare, hållit i möten och drivit på arbetet, säger Anette Axelsson Juul från Branäs byalag.

från 3 till 96

Första bokmötet hölls i februari och under bokmötena har drygt 30 personer från byalaget deltagit.

– Alla har ställt upp fantastiskt, vi har haft ett ålderspann mellan 3 och 96 år. Målet har varit det samma, att få klart boken till december, säger Anette Axelsson Juul.

”Hade varit öde by”

En del av syftet med boken var att skapa en delaktighet. Men också att följa byns utveckling och bevara dess historia.

– Det är fantastiskt, hade vi inte Branäsanläggningen hade det varit en öde by idag. För mig har det utvecklingen bara varit positivt, säger Anette Axelsson Juul.

Boken kommer säljas i butiker i Torsby, Ekshärad, Ambjörby, Likenäs, Sysslebäck, Branäs och i Karlstad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer