Wallin berättar för SVT:s reporter om ”den konstigaste minuten” i sitt hockeyliv Foto: SVT

Nummer 51 går i pension

Uppdaterad
Publicerad

Idag förevigas en av Färjestads största profiler, Rickard Wallin, när hans nummer hissas upp i taket i Löfbergs arena i Karlstad. Nummer 51 ska pensioneras när Färjestad möter Frölunda.

– Det är den finaste äran man kan få av en klubb, säger Wallin som har fyra SM-guld med FBK.

För 20 år sedan, 1997, kom en ung kille från Västerås till Värmland och Färjestad. Efter säsongen 2015/16 valde den killen, som nu blivit en man, att avsluta sin hockeykarriär. Med mängder av säsonger i Färjestad hade Rickard Wallin vid det laget blivit en legend i klubben.

– Det var ju inte planen att flytta hit, drömmen då var att spela i Elitserien med Västerås, säger dagens huvudperson.

– Men livet tar olika riktningar. Från den dagen jag fick chansen att komma hit, jag minns hur peppad och stolt jag var, jag skulle bara vara här på prov men 20 år senare är man kvar.

LÄS MER: Wallins karriär över

Släkten är inbjuden

När hans tröja nu ska bli evig bredvid namn som Sterner, Jönsson och Loob är det omöjligt att inte tänka tillbaka på åren som varit. Kvällen till ära är familj, vänner och släkt inbjudna.

– Det ska bli fantastiskt att få den här kvällen och kunna sammanfatta karriären.

Slog aldrig igenom i NHL

Hockeykarriären inleddes som nämnt i Västerås innan han kom till Karlstad. 1998 gjorde han debut i Färjestads A-lag och 2001/02 kom det första SM-guldet på seniornivå. Efter det flög han över Atlanten och provade spel i NHL och Minnesota Wilds. Men det blev ingen långvarig karriär i Nordamerika för Wallin som gjorde ett försök till några säsonger senare, den gången i Toronto.

– NHL är något speciellt. Jag räckte inte riktigt till men jag gav det chansen Jag känner inte att jag skulle gjort något annorlunda, säger Rickard som ser det positiva i att det inte blev så många år i NHL.

– Då hade jag inte fått chansen med Färjestad på det här sättet, det ena ger det andra, fortsätter han.

”Den konstigaste minuten i mitt hockeyliv”

Totalt hann det bli 542 grundseriematcher och 127 slutspelsmatcher i SHL. På meritlistan syns ett junior-SM-guld och fyra SM-guld med Färjestad. I perioder har han varit lagkapten. Att det finns mängder av minnen och höjdpunkter i karriären råder det inget tvivel om. Men det finns ett minne som han håller högre än de övriga. Vändningen mot HV71 i semifinalen 2006 där han gjorde avgörande målet.

– Det är ganska suddigt. Den vändningen i slutet, det är så välregisserat att för varje år som går känns det ännu mer otroligt, säger slutspelshjälten.

För de som inte minns mötte Färjestad HV71 på bortaplan, i Jönköping, i den sjunde och avgörande semifinalen. Färjestad såg ut att vara besegrade när de låg under med 3-2 i slutskedet. Med en minut kvar kvitterar Jonas Höglund och med bara sekunder kvar spelar Peter Nordström fram Rickard Wallin som gör 3-4.

– Den konstigaste minuten i mitt hockeyliv, och den bästa. Det var en sådan säsong som vi var uträknade, berättar han och fortsätter.

– De flesta Färjestadsfansen har nog någon relation till det målet.

”Min äldsta son vill ha nummer 51”

Under åren han har varit med har han fått spela med många FBK-ikoner. Han nämner flera namn bland de som gjort avtryck.

– Man vill lyfta fram många men den som varit bäst och betytt mest är nog Jörgen Jönsson. Jörgen satte standarden.

Att hans tröja nu ska hissas upp i taket innebär att nummer 51 kommer pensioneras och aldrig användas i Färjestad igen. Hur stor ära det än må vara är det inte enbart glada miner i familjen Wallin.

– Min äldsta son vill ha nummer 51 och spela i. Men vi har kommit överens om att om han blir så bra att han får spela i A-laget så kan jag tänka mig att låna ut min tröja, avslutar Rickard Wallin.

Pensionerade nummer i Färjestad

#2 Tommy Samuelsson

#5 Håkan Loob

#9 Ulf Sterner

#9 Thomas Rundqvist

#17 Mathias Johansson

#21 Jörgen Jönsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.