MSB vill bäkampa fördomar och lyfta diskussion på arbetsplatserna. Foto: MSB/TT

Ny handbok ska få fler kvinnor till räddningstjänsten

Publicerad

Mellan fem och sex procent av Sveriges brandmän är kvinnor. Det vill Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ändra på, och det är bland annat därför de har gett ut en handbok i jämställdhet för just Räddningstjänsten.

Efter förra sommarens torka och skogsbränder stod det klart att rekryteringen av deltidsbrandmän till landets räddningstjänster måste öka. Och för att kunna rekrytera det antal som behövs måste även kvinnor in i yrket, något som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, arbetar med.

Bland annat vill de bekämpa olika fördomar, som att kvinnor inte är tillräckligt starka för att arbeta inom räddningstjänsten. Men den nya handboken från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap lyfter också fram andra åtgärder.

– Vi behöver anpassa arbetsmiljön, och då handlar det om alltifrån kläder till omklädningsrum och allt möjligt, säger Erik Flink, utvecklingshandläggare på MSB.

Målgruppen är både utbildare av räddningspersonal, chefer och brandmän som redan arbetar inom yrket. Handboken är bred och berör många områden, bland annat har den som syfte att motverka diskriminering och kränkningar.

Grova skämt uppmuntrades

Studenter som utbildar sig till brandmän får i uppgift att observera och reflektera hur snacket går på arbetsplatsen, och boken lyfter fram flera exempel på vad de har observerat. Bland annat handlar det om åsikter att kvinnor inte kan prestera lika väl som män inom yrket, eller att det finns en jargong att driva med varandras svagheter.

Erik Flink på MSB tycker att kulturen har förbättras de senaste åren, men han är också medveten om att det finns mycket jobb kvar att göra.

– Det är svårt att säga när vi är helt framme, men vi behöver prata om det och vi behöver vara mer medvetna om vad vi står inför för utmaningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.