Broby översvämmat igen

Uppdaterad
Publicerad

Den lilla byn Broby, norr om Stolpen mellan Karlstad och Kristinehamn drabbades återigen hårt av översvämningar när det natten till söndagen regnade mer än 60 mm i området. Enligt SMHI, mest i hela Sverige.

Den stora regnmängden har gjort att SMHI på söndagen utfärdardade en klass 2-varning för mycket höga flöden i området kring Kristinehamn. Och för invånarna i byn Broby har det varit flera kritiska dygn.

– I morse strax före sju tittade jag ut för vi ser i normala fall inte något vatten. Jag såg inget, fem-tio minuter senare kollar jag ut igen för att det regnade så mycket och då ser jag vattnet kommer och det började stiga, så jag säger till min man och ”nu är det kört igen”. säger Sara Grönroos i den lilla byn Broby. Byn drabbades hårt av översvämning efter störtregnet i torsdags. På söndagen på det dags igen. 62 mm regn föll på ett dygn i området kring Väse. Vägar har rasat, många är avstängda och husen de just fått ut vattnet ur, står i vatten igen.

Översvämningar i Kristinehamn

-Nu är folk chockade att det kommer igen, säger Lisa Dalgren, som också bor i lilla Broby.

Idag utfärdade dessutom SMHI en klass 1-varning för rikliga mängder regn i området, för det kommande dygnet. Och det kan göra att  vattnet stiger ytterligare i Broby.

-Vad ska vi göra, undrar Lisa Dalby uppgivet och tycker inte att de boende får någon riktig hjälp från kommunen.

Sara Grönroos konstaterar att huset är redan skadad från den förra översvämningen, så det gäller bara att hålla sig lugn och vänta tills vattnet drar sig tillbaka igen.

-Det är ju bara att dricka kaffe och kolla på, säger hon trött. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Kristinehamn

Mer i ämnet