Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ny teknik ska förbättra halkbekämpningen i Karlstad Foto: Rino Rotevatn/SVT

Ny teknik ska förbättra halkbekämpningen i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Karlstads kommun har satsat 1,7 miljoner kronor på nya saltningspåhäng till sina saltbilar. Det är en satsning som ska göra halkbekämpningen mer effektiv och samtidigt mer miljövänlig.

Redan under fredagseftermiddagen började Karlstads uppgraderade saltbilar att rulla.

– Halv tre i dag åker de ut, berättar Christer Svensson som är ansvarig för vinterväghållningen i Karlstads kommun.

De nya saltbilarnas uppgradering består bland annat av digital teknik som gör att man inte behöver styra saltspridningen manuellt.

I klippet ovan berättar gatuingenjör Adam Pettersson på vilket vis de nya saltspridarna ska förbättra både halkbekämpning och miljö.

Budgeten för snöröjningen i Karlstad vintern 2022/2023 ligger på 30 miljoner kronor. Halkbekämpningen tar mest resurser.

Över 100 enheter (maskiner/fordon) finns att tillgå för snöröjning och halkbekämpning.

Vid två centimeter snö sopsaltas prioriterade gång- och cykelvägar. Vid fyra centimeter snö röjs övriga. Vid åtta centimeter snö röjs villagator och enskilda vägar.

Det tar cirka tio timmar att snöröja det kommunala vägnätet. Vid ogynnsamt väder kan det ta uppemot en vecka att få undan all snö.

Det åligger enskilda fastighetsägare att skotta och sanda gångvägar som gränsar till ens fastighet samt att hålla gatubrunnen vid sin tomt fri från snö och is.

Källa: Karlstads kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.