Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Arkivbild Foto: TT

Nytt grepp för att få bort kajorna i Karlstad

Publicerad

Karlstad kommun satsar nu på en ny metod för att skrämma bort kajorna från centrala Karlstad. Detta genom en apparat som producerar ljud i form av kajornas egna varningsläte.
– Den är jätteeffektiv, säger Josephine Claveroth från Anticimex.

Runt 5 000 kajor cirkulerar runt centrum i Karlstad. Något som leder till fågelbajs på bilar, cyklar, gator och människor. Genom åren har det testats en rad olika sätt att få bort fåglarna. Enligt vilthandläggare på kommunen de är svåra att jaga, eftersom det är ganska smarta djur och skjuter an en flyger resten i väg.

Nu testas en ny metod med så kallade Scarecrows, fågelskrämmor, som med gjälv av kajornas egna inspelade varningsläten ska få kajorna att inte vilja hålla till i centrum.

– Det är viktigt att skrämmorna kompletteras med andra insatser som att inte lämna sopor öppet ute och andra skrämmor som till exempel reflexer, säger Josephine Claveroth från Anticimex.

Fällorna har testats på andra håll i landet, som Örebro, och gett bra resultat. Enligt Josephine Claveroth kan man skrämma bort så mycket som 80 procent av fåglarna från de platser de mest håller till på i staden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer